Flygtningedatabasen

Tabeloversigt ?
Tabel

STAM


Beskrivelse ?

Databasen er bygget op omkring en række felter, som hver især indeholder forskellige oplysninger om den pågældende flygtnings identitet, bopæl, erhverv, religiøse og politiske tilhørsforhold - og selvfølgelig allervigtigst; kontakten til Danmark og de danske myndigheder. (Oprindeligt filnavn "Flygtninge_stam.txt")

Størrelse (Antal rækker) ?

Ukendt

Indhold (Kolonner/variable) ?

Navn Indhold
Reg_dato Reg.dato. Den dato sagen er indtastet og registreret i databasen.
Sidst_aendret Sidst ændret. Den dato en eventuel ændring af registreringen er foretaget
NR Sagens løbenummer. Hver sag er automatisk og forløbende, tildelt et løbenummer ved oprettelsen i basen - den første oprettelse har Lb.nr. 1046, og den sidste har Lb.nr. 10934.
Indtastet_af Indtastet af. Navn på forskningsassistent.
Aendret_af Ændret af. Navn på forskningsassistent.
Journal_nr Journalnummer. Det journal- eller udlændingenummer, sagen er registreret under. Såfremt der er tale om en visumsag, vil nummeret have et 'v' foran (eks. v100707), og såfremt der er tale om en observationssag, vil nummeret have et 'o' foran (eks. o23806).
Vedlagt_journal Vedlagt journal. Hvis der i en sag forekommer henvisninger til andre sager er disses udlændingenumre noteret i dette felt
Box_nr Boxnummer. Angiver nummeret på arkivkassen, som sagen ligger i.
Familie_nr Familienummer. Hvis en sag omfatter en familie, er hvert familiemedlem registreret og tildelt samme familienummer - hvilket vil sige det Lb.nr. som den først registrerede automatisk fik tildelt ved indtastningen, med tilføjelsen af et 'f' (eks. 2344f). Det samme gælder, hvis familiemedlemmer optræder under forskeffige udlændingenumre - hvilket kan forekomme, såfremt de ikke er indrejst sammen. I disse tilfælde er Lb.nr. på den først indrejste benyttet som familienummer på de senere indrejste. Som familie betragtes i denne forbindelse: Ægtefæller, forlovede, kærester, forældre, børn, søskende, bedste- og svigerforældre.
Startdato Startdato. Angiver den dato, hvor fremmedpolitiet oprettede sagen, hvilket oftest er det tidligste dokument. Feltet indeholder invalide datoer og kan ikke defineres som et datofelt.
Slutdato Slutdato. Angiver datoen på det seneste dokument i sagen. Feltet indeholder invalide datoer og kan ikke defineres som et datofelt.
Dato_for_anmoding_om_ophold Dato for anmodning om ophold. Angiver den dato, hvor pågældende første gang ansøgte om opholdstilladelse - både før og efter eventuel indrejse. Feltet indeholder invalide datoer og kan ikke defineres som et datofelt. NB. Frem til oktober 1938 kunne tyske statsborgere opholde sig i op til tre måneder i Danmark, før de skulle søge om opholdstilladelse. Der er derfor ikke nødvendigvis sammenfald mellem indrejsedato og dato for ansøgning om opholdstilladelse.
Efternavn Efternavn. Her er anvendt det navn og den stavemåde som står anført i politirapporter, pas, spørgeskemaer m.v. Pigenavn er ikke anført.
Fornavn Fornavn. Det første navn (ikke kalde- eller mellemnavne).
Foedselsaar Fødselsår. Alle fire cifre (hvis intet er opgivet, står feltet tomt).
Doedsfald Dødsfald. Alle fire cifre (også efter 1945).
Bopaelsby Bopælsby. Angiver den by, hvor pågældende senest havde adresse inden flugten fra hjemlandet. Hvis den pågældende eksempelvis boede i Berlin, men havde opholdt sig i Amsterdam året før indrejsen i DK, er det Berlin der er registreret som bopælsby (hvis intet er opgivet, står feltet tomt). NB. Tysk stavemåde er benyttet på tyske byer; Hamburg, Nürnburg
Bopaelsland Bopælsland. Naturligvis samme procedure som ved bopælsbyens registrering - der opereres med 1933-grænser.
Nationalitet Nationalitet. Angiver det land, hvor den pågældende havde indfødsret / statsborgerskab - der opereres med 1933-grænser.
Alder Andragers alder. Udregnet automatisk på baggrund af felterne Fødselsår og Startdato. Såfremt den pågældende var 18 år eller derunder, er han/hun ligeledes noteret som Barn.
Koen Andragers køn. Mand / Kvinde
Barn Barn
Foedt_i_DK Fedt i DK. Årstal for fødsel af børn født i Danmark af et flygtningepar - børn mellem en flygtning og en dansk statsborger er ikke registreret.
Pas Pas. Angiver det pas, som den pågældende benyttede ved indrejsen til Danmark - nationalitet og pas er ikke altid sammenfaldende. Oversigt over pas i databasen. Der er registreret 8160 flygtninge i databasen. I det omfang de blev kontrolleret og var i besiddelse af et pas, er følgende benyttet som legitimation (antal angivet i parentes) Andet (197) Argentinsk (1) Britisk (2) Chilensk (1) Danzigsk (94) Estisk (11) Fransk (2) Fælles-pas (123) Hollandsk (4) intet (328) Italiensk (11) Kinderausweis (107) Lettisk (1 8) Litauisk (17) Nansens-pas (32) Niearaguansk (1) Polsk (334) Protektorats-pas (10) Rumænsk (13) Rnssisk (6) Schweizisk (i) Slovakisk (12) Spansk (15) Saarpas (6) Tjekkisk (255) Tjekkisk fremmedpas (2) Tysk (2973) Tysk fremmedpas (264) Tysk J-pas (628) Tysk samlepas (102) Tysk udflugtspas (146) Ungarsk (52) Østrigsk (246) NB. Der er i alt 2127 registreringer hvor der ikke er angivet noget pas. Heraf udgøres størstedelen selvfølgelig af sager, hvor flygtninge ansøgte om indrejsetilladelse, men aldrig indrejste. i disse sager står pasfeltet tomt.
Indrejst_fra_tredje_land Indrejst fra Tredjeland. Hvis den pågældende ikke kom direkte fra bopælslandet, men indrejste efter ophold (ikke gennemrejse) i f.eks. Sverige, Holland eller Frankrig, er dette land anført som tredjeland. Hvis den pågældende ikke kom direkte fra bopælslandet, men indrejste efter ophold (ikke gennemrejse) i f.eks. Sverige, Holland eller Frankrig, er dette land anført som tredjeland.
Fluktuationer Fluktuationer. Ved fluktuationer forstås, at den pågældende udnyttede de tre måneders opholdstilladelse her i landet, for derefter at rejse til tredjeland, for så senere at vende tilbage til Danmark og tage ophold (hvilket var muligt frem til oktober 1938).
Tilknytning_til_DK Tilknytning til Danmark. Angiver tilknytningen til Danmark på indrejse- /ansøgningstidspunktet - og altså ikke det forhold, at den pågældende under opholdet eventuelt indgik ægteskab med dansk statsborger (det er pågældendes eller pårørendes egne oplysninger, der er lagt til grund for registreringen). DROPMENU! (Afspejler prioriteret rækkefølge; nærmeste tilknytning er således Tidligere dansk statsborger, Dansk gift, osv.). Familie: Er her defineret bredt, blodbeslægtet - hvilket vil sige at fætre, kusiner, tanter og onkler er medregnet. Svigerforældre er regnet som familie, såfremt der er tale om ægteskab (ikke ved forlovelser). Tidligere ophold: Er defineret som studieophold, arbejdsophold og gentagne ferieophold (Wienerbørn er registreret som sådanne). Familiesammenføring: Er anvendt i de tilfælde, hvor det senere lykkedes en flygtning at IA sin familie til Danmark - hvis flygtningen imidlertid havde opnået dansk statsborgerskab, ved ægteskab med dansker, så er familiens tilknytning noteret som 'Familie'.
Indrejsemaade Indrejsemåde. Angiver hvorledes den pågældende indrejste til Danmark - der opereres med tre muligheder; Legal: Indrejste uden problemer med gyldige papirer. Illegal: Indrejste på falske / ugyldige papirer, eller udenom paskontrol. Efter ansøgning: Såfremt pågældende, via et dansk konsulat eller gesandtskab, søgte om indrejse til Danmark, og derfor inden grænsekontrollen havde fået ordnet sine papirer - eller såfremt en herboende flygtning, ansøgte om indrejse for sin familie (først relevant efter oktober 1938).
Indrejsedato Indrejsedato. Angiver den dato pågældende indrejste til Danmark som flygtning, med henblik på enten at blive her, eller søge videre til tredjeland. Ferie- og forretningsophold er således ikke registreret, medmindre noget i sagen indikerede, at den egentlige hensigt var at blive i landet. Skrives således i HØJRE FELT: 01011933 (husk mellemrum). NB. Ofte fremgår den præcise indrejsedato ikke af sagens dokumenter, da det eks. kun er muligt at bestemme indrejsen til april 1938.1 sådan tilfælde er indrejsen registreret som 00041938-og såfremt indrejsen kun kan bestemmes til året 1938 er 00001938 registreret. Feltet indeholder invalide datoer og kan ikke defineres som et datofelt.
Udrejsedato Udrejsedato. Angiver den dato pågældende forlod Danmark for ikke senere at vende tilbage. En flygtning som udrejste til Sverige, men som vendte tilbage til Danmark i 1945, er således ikke registreret som udrejst. Skrives således i HØJRE FELT: 01 011934 (husk mellemrum). NB. Ligesom ved indrejsedatoen er det ofte ikke muligt at bestemme den præcise udrejsedato ud fra sagens dokumenter. Proceduren for registrering af udrejse er identisk; hvis det kun er muligt at bestemme udrejsen til oktober 1943, så er datoen registreret som 00 101943. Feltet indeholder invalide datoer og kan ikke defineres som et datofelt.
Destination Destination. Angiver hvortil den pågældende udrejste, også efter 1945. NB. Hvis det i sagen er dokumenteret; at pågældende havde visum og billetter til eks. USA, er destinationen registreret som USA, også selvom rejsen foretoges via tredjeland. Hvis pågældende derimod alene angav en hensigt om at udrejse til USA, men faktisk udrejste til Holland, er det Holland der er registreret som destination. Såfremt destinationen ikke fremgår, er Uvis anført.
Fra_hvilket_land_ans Fra hvilket land ansøgning om ophold. Det land, hvorfra pågældende ansøgte om opholdstilladelse til Danmark - eller hvorfra pårørende ansøgte for pågældende (der opereres med 1933-grænser). DROPMENU (oversigt over forkortelser, se bilag 1). NB. I mange tilfælde er der tale om, at ansøgningen indgives af pårørende i Danmark. Såfremt der indgives flere forskellige ansøgninger, både fra pågældende i hjemlandet og fra pårørende i Danmark, er det den først indgivne som er registreret.
Resolution_dato Resolutionsdato. Angiver datoen for justitsministeriets første afgørelse i sagen.
Ansoegning_afslaaet Ansøgning afslået. Her er markeret, hvorvidt ansøgningen blev afslået eller ej.
Ansoegning_bev_ej_ankommet Ansøgning bevilget - Ej ankommet. Er udfyldt bekræftende i de tilfælde, hvor ansøgningen bliver bevilget, men hvor den pågældende alligevel ikke indrejser til Danmark.
Antal_personer Antal personer omfattet i ansøgningen. Angiver hvor mange personer ansøgningen omfattede - princippet om individregistrering er dermed fraveget. Såfremt der er tale om en familie, er det kun hovedansøgerens oplysninger som er registreret. NB. Ovenstående fem punkter i resolutionsfeltet er kun anvendt på flygtninge som ikke indrejser - enten fordi ansøgningen afslås, eller fordi pågældende, selvom ansøgningen bevilges, af en eller anden grund aldrig indrejser. Dog gælder det, at såfremt en flygtning har opholdt sig i Danmark, og eks. udrejser i 1936, så vil pågældende - såfremt han/hun på et senere tidspunkt ansøger om indrejse, og dette afslås - også være registreret i resolutionsfeltet. Det omvendte gør sig imidlertid ikke gældende: Hvis en flygtning har ansøgt, og fået et eller flere afslag på ansøgning om indrejse, men til sidst opnår tilladelse så vil pågældende, såfremt han/hun faktisk indrejser - ikke være registreret i resolutionsfeltet. Myndighedernes afslag vil derimod fremgå i feltet Fri Tekst.
Etnicitet Etnicitet. Angiver den pågældendes etnicitet. DROPMENU! Jøde: Såfremt nazisterne definerede den pågældende som jøde, eller den pågældende selv oplyste at være jøde / af jødisk afstamning, eller de danske myndigheder antog den pågældende for jøde - herunder medtages Mischlinge. Roma: Samme definitionskriterier som ovenfor. Jødisk gift: Såfremt pågældende var gift med en jøde og såfremt ægteskabet var indgået før indrejsen til Danmark. Hvis pågældende derimod var forlovet eller kæreste med en jøde, er flygtningeårsagen angivet som raceskændsel i menuen Anden årsag (For begge tilfælde gælder, at de først regnes som flygtningegrundlag efter indførelsen af Nürnberglovene i 1935).
Religion Religion. Angiver den pågældendes religiøse tilhørsforhold. Feltet er kun anvendt i de tilfælde, hvor pågældende selv benytter tilhørsforholdet som flygtningeårsag.
Politisk_orietering Politisk orientering. Angiver pågældendes politiske orientering. DROPMENU - foruden socialdemokrat og kommunist, findes: Pacifist: Såfremt pågældende flygter for at undgå militært j eneste eller indkaldelse til samme. Hvis pågældende derimod er flygtet fra aktiv militærtjeneste, er han registreret som desertør i menuen Anden årsag. Faglig aktiv: Såfremt pågældende har deltaget i fagforeningsarbejde eller andet, der ikke nødvendigvis var partipolitisk. Schwartze Front: Såfremt pågældende tilhørte den fraktion af nazipartiet, som blev sortlistet efter Hitlers overtagelse af partiet i starten af 1930'erne.
Anden_aarsag Anden årsag. Her er anført forskellige andre flygtningeårsager, der ikke kunne indeholdes i de ovenstående menuer. DROPMENU! Desertør: Såfremt pågældende var flygtet fra aktiv militærtjeneste. Åndsarbejder: Såfremt pågældende, grundet sin antinazistiske indstilling blev afskediget, eller på anden vis hindret i at udføre sit erhverv (primært intellektuelle og akademisk ansatte). Raceskændsel: Såfremt pågældende var i et ikke-ægteskabelig forhold til en jøde, inden indrejsen til Danmark. Jødisk gift: Kan ikke bruges, benyt i stedet samme i menuen Etnicitet. Medfølgende familie: Her er registreret hustruer og børn (i ganske få tilfælde mænd) til politiske flygtninge - det være sig kommunister, socialdemokrater og åndsarbejdere m.v. NB. Ved registrering af flygtningeårsag, er vægten lagt på pågældendes egne oplysninger, og ikke på hvad politiet, justitsministeriet, flygtningekomiteerne eller andre måtte mene om vedkommendes flygtningestatus. Hvis en flygtning angiver at være jøde og socialdemokrat, er han/hun registreret som sådan.
Erhverv Erhverv. Angiver det erhverv pågældende havde i sit hjemland før arieseringen - det vil sige før pågældende eventuelt blev tvunget til at sælge sin forretning, opsige sin stilling, opgive sin bestaltning m.v. det forhold at pågældende måtte have haft beskæftigelse under sit ophold i Danmark, er altså ikke registreret her, men fremgår af feltet Fri Tekst.
Erhvervsgruppe Erhvervsgruppe. Angiver den erhvervsgruppe pågældende tilhørte inden udrejsen til Danmark, og for arieseringen. DROPMENU! Handel: Repræsentant, handelsrejsende m.v. Liberale erhverv: Advokat, læge m. praksis, Selvstændig erhvervsdrivende: Købmand, Akademikere: Forskere og universitetslærere, Håndværk og industri: Faglærte og ufaglærte Teknikere: Ingeniører og andre specialister. Husligt arbejde: Lønnet ansættelsesforhold, rengøring m.v. Hjemmegående: Husmoder. Funktionær: Butiks- og kontoransatte. Kunstner: Skuespiller, kunsthåndværker, artist m.v. Studerende: Højere og lavere uddannelser, elever, praktikanter m.v.
Landbrugselev Landbrugselev. Angiver om pågældende indrejste som jødisk landvæsens- eller landbrugselev. Disse var givet særlige vilkår, og kendetegnende for sagerne er, at Hechaluz-bevægelsen eller Landøkonomisk Rejsebureau (v/ Julius Margolinsky), typisk optræder i dokumenterne. NB. Jødiske gartnerelever eller landbrugselever, som gik gennem andre kontakter end ovenstående, er registreret som almindelige jødiske flygtninge. Den almindelige udveksling af landbrugselever fra forskellige lande gennem Landbrugsrådet er ikke registreret - ej heller er landbrugselever fra Norge, Finland eller andre sikre lande.
Arbejdstilladelse Arbejdstilladelse. Angiver årstallet for den første arbejdstilladelse pågældende måtte have opnået under opholdet i Danmark - også i de tilfælde, hvor tilladelsen blev givet efter udgangen af 1945. NB. Hvis arbejdstilladelsen forlænges, er dette anført i feltet Fri Tekst.
Aegteskab_med_dansk_statsborger Ægteskab m dansk statsborger. Det årstal, hvor pågældende eventuelt ægtede en dansk statsborger. Er kun udfyldt såfremt ægteskabet indgås under opholdet i Danmark i perioden 1933 til 1945. Hvis det af sagen klart fremgår, at der var tale om et proforma-ægteskab, er dette noteret i feltet Fri Tekst. NB. Indtil 1937 fik udlændinge automatisk ophold- og arbejdstilladelse ved indgåelse af ægteskab med dansk statsborger. Efter dette tidspunkt gjaldt det kun for udenlandske kvinder.
Graenseovergang Grænseovergang. Angiver det sted, hvor pågældende krydsede grænsen til Danmark. Frem til juli 1938 er grænseovergangen ikke altid anført; da det var muligt at tage frit ophold i indtil tre måneder efter oktober 1938 skærpes grænsekontrollen væsentligt. Såfremt grænseovergangen ikke fremgår, er Uvis anført. DROPMENU! NB. Såfremt Warnemünde, Helsingborg eller Malmö er angivet som grænseovergang, har det årsag i, at pågældende blev afvist af danske myndigheder inden forsøg på indrejse.
Afvisning_ved_graensen Afvisning ved grænsen. Den dato, hvor pågældende første gang forsøgte at indrejse til Danmark. Feltet er kun udfyldt i de tilfælde, hvor det direkte fremgår af politirapporten at pågældende er afvist NB. Pågældende er registreret som afvist, selvom han/hun på et senere tidspunkt indrejste. Såfremt der er gentagne afvisninger, er dette anført i feltet Fri Tekst.
Afvisningsaarsag Afvisningsårsag. Angiver årsagen til at pågældende blev afvist. Det er politiets førstnævnte begrundelse som er registreret (i nogle tilfælde er der i politirapporterne anført flere årsager til afvisningen). DROPMENU! Ugyldige papirer: Dækker sædvanligvis over manglende eller ugyldigt pas, eller manglende visum. Subsistensløs: Politiets skøn i det enkelte tilfælde (det skal bemærkes, at det fra 1936 var ulovligt at udføre mere end 10 Dm fra Tyskland). Jøde: Såfremt det i politirapporten direkte angives som årsag til afvisningen, eller såfremt der henvises til Instruktionen af 6. oktober 1938. Andet: Kunne eks. være i tilfælde, hvor pågældende tidligere var blevet udvist fra Danmark, men er også benyttet i de tilfælde, hvor der ikke umiddelbart er givet begrundelse for afvisningen.
Anholdelse Anholdelse. Angiver hvorvidt pågældende blev anholdt i forbindelse med afvisning ved grænsen, eller ved pågribelse af illegal indrejse. I flere tilfælde krydsede flygtninge illegalt grænsen til Danmark - og blev først pågrebet et eller to døgn senere. Disse er ikke registreret som værende indrejst illegalt, men som værende afvist ved grænsen. NB. Anholdelser for lovovertrædelser af legalt indrejste personer, er altså ikke registreret i dette felt, men derimod i feltet Fri Tekst.
Forsoergelse_1 Forsørgelse 1. Angiver det forsørgelsesgrundlag som pågældende havde ved indrejsen til Danmark, samt forsørgelsesgrundlaget under opholdet i landet (kronologisk). NB. Der er tre identiske felter, såfremt forsørgelsesgrundlaget skulle ændres. Pågældende kunne eks. være selvforsynende ved indrejsen, men senere få brug for økonomisk støtte fra familie, flygtningekomiteer og/eller det offentlige (da flygtningekomiteerne nedlægges under besættelsen, overgår mange til offentlig hjælp). DROPMENU! Selvforsørgende: Penge ved indrejse, eller i udenlandske banker m.m. Privat hjælp: Familie og venner, både i og udenfor Danmark. Flygtningekomiteer: Se nedenfor. Offentlig hjælp: Ydelser fra den danske stat m.m.
Forsoergelse_2 Forsørgelse 2. Angiver det forsørgelsesgrundlag som pågældende havde ved indrejsen til Danmark, samt forsørgelsesgrundlaget under opholdet i landet (kronologisk). NB. Der er tre identiske felter, såfremt forsørgelsesgrundlaget skulle ændres. Pågældende kunne eks. være selvforsynende ved indrejsen, men senere få brug for økonomisk støtte fra familie, flygtningekomiteer og/eller det offentlige (da flygtningekomiteerne nedlægges under besættelsen, overgår mange til offentlig hjælp). DROPMENU! Selvforsørgende: Penge ved indrejse, eller i udenlandske banker m.m. Privat hjælp: Familie og venner, både i og udenfor Danmark. Flygtningekomiteer: Se nedenfor. Offentlig hjælp: Ydelser fra den danske stat m.m.
Forsoergelse_3 Forsørgelse 3. Angiver det forsørgelsesgrundlag som pågældende havde ved indrejsen til Danmark, samt forsørgelsesgrundlaget under opholdet i landet (kronologisk). NB. Der er tre identiske felter, såfremt forsørgelsesgrundlaget skulle ændres. Pågældende kunne eks. være selvforsynende ved indrejsen, men senere få brug for økonomisk støtte fra familie, flygtningekomiteer og/eller det offentlige (da flygtningekomiteerne nedlægges under besættelsen, overgår mange til offentlig hjælp). DROPMENU! Selvforsørgende: Penge ved indrejse, eller i udenlandske banker m.m. Privat hjælp: Familie og venner, både i og udenfor Danmark. Flygtningekomiteer: Se nedenfor. Offentlig hjælp: Ydelser fra den danske stat m.m.
Flygtningekomite_1 Forbindelse m flygtningekomité 1. Angiver den eller de flygtningekomiteer som pågældende opnåede støtte fra under opholdet i Danmark. Støtte er defineret som økonomisk understøttelse, spisebilletter eller assistance til udrejse til tredjeland. Der er tre identiske felter, såfremt pågældende skulle opnå forbindelse til mere end en komité (kronologisk). DROPMENU! Komiteen af 4. maj 1933: Orienteret mod jøder. Matteotti-komiteen: Orienteret mod socialdemokrater. Komiteen for landsflygt. Åndsarbejdere: Orienteret mod intellektuelle og akademikere, der i Tyskland havde mistet deres stilling, fordi de ikke delte nazismens anskuelser. Samvirkende emigranter: Paraplyorganisation, bestående af de tre ovenstående komiteer. Formålet var at stå stærkere i forhold til de danske myndigheder. Kirkens inds. for ikke-ariske kristne: Orienteret mod 'Mischlinge', altså personer af blandet afstamning. Røde hjælp: Orienteret mod kommunister. Komiteen af 1937: Udlægger af Røde Hjælp, som dog også støttede flygtninge, der ikke nødvendigvis havde relationer til kommunismen.
Flygtningekomite_2 Forbindelse m flygtningekomité 2. Angiver den eller de flygtningekomiteer som pågældende opnåede støtte fra under opholdet i Danmark. Støtte er defineret som økonomisk understøttelse, spisebilletter eller assistance til udrejse til tredjeland. Der er tre identiske felter, såfremt pågældende skulle opnå forbindelse til mere end en komité (kronologisk). DROPMENU! Komiteen af 4. maj 1933: Orienteret mod jøder. Matteotti-komiteen: Orienteret mod socialdemokrater. Komiteen for landsflygt. Åndsarbejdere: Orienteret mod intellektuelle og akademikere, der i Tyskland havde mistet deres stilling, fordi de ikke delte nazismens anskuelser. Samvirkende emigranter: Paraplyorganisation, bestående af de tre ovenstående komiteer. Formålet var at stå stærkere i forhold til de danske myndigheder. Kirkens inds. For ikke-ariske kristne: Orienteret mod 'Mischlinge', altså personer af blandet afstamning. Røde hjælp: Orienteret mod kommunister. Komiteen af 1937: Udlægger af Røde Hjælp, som dog også støttede flygtninge, der ikke nødvendigvis havde relationer til kommunismen.
Flygtningekomite_3 Forbindelse m flygtningekomité 3. Angiver den eller de flygtningekomiteer som pågældende opnåede støtte fra under opholdet i Danmark. Støtte er defineret som økonomisk understøttelse, spisebilletter eller assistance til udrejse til tredjeland. Der er tre identiske felter, såfremt pågældende skulle opnå forbindelse til mere end en komité (kronologisk). DROPMENU! Komiteen af 4. maj 1933: Orienteret mod jøder. Matteotti-komiteen: Orienteret mod socialdemokrater. Komiteen for landsflygt. Åndsarbejdere: Orienteret mod intellektuelle og akademikere, der i Tyskland havde mistet deres stilling, fordi de ikke delte nazismens anskuelser. Samvirkende emigranter: Paraplyorganisation, bestående af de tre ovenstående komiteer. Formålet var at stå stærkere i forhold til de danske myndigheder. Kirkens inds. For ikke-ariske kristne: Orienteret mod 'Mischlinge', altså personer af blandet afstamning. Røde hjælp: Orienteret mod kommunister. Komiteen af 1937: Udlægger af Røde Hjælp, som dog også støttede flygtninge, der ikke nødvendigvis havde relationer til kommunismen.
Udvist_med_tilhold Udvist med tilhold. Angiver hvorvidt pågældende blev udvist med tilhold eller ej. Er kun udfyldt bekræftende, såfremt det udtrykkeligt fremgår af sagen.
Udvist_uden_tilhold Udvist uden tilhold. Angiver hvorvidt pågældende blev udvist uden tilhold eller ej. NB. Såfremt de danske myndigheder fastsatte en frist for udrejse, og såfremt politiet kontrollerede udrej sen, er pågældende anført som udvist uden tilhold. Der skal altså være tale om, at pågældende faktisk forlader Danmark - trusler om udvisning og gentagne fastsættelser af frister for udrejse tæller ikke.
Forts_oph_naegtet Forts. ophold nægtet. Er udfyldt i de tilfælde, hvor de danske myndigheder ikke forlænger en givet opholdstilladelse og hvor pågældende efterfølgende udrejser.
Senere_indrejse Senere indrejse. Er udfyldt i de tilfælde, hvor pågældende indrejser på ny - efter at være blevet udvist, eller efter at være blevet nægtet fortsat ophold.
Dansk_statsborgerstab Dansk Statsborgerskab. Angiver hvorvidt pågældende eventuelt opnåede dansk statsborgerborgerskab skab - også i de tilfælde, hvor statsborgerskabet først blev givet efter udgangen af 1945.
Internering Internering. Angiver hvorvidt pågældende blev interneret eller ej. Er kun udfyldt bekræftende, såfremt interneringen fandt sted under besættelsen - hvis pågældende blev interneret efter 1945, er dette anført i feltet Fri Tekst.
Udlevering_t_tysk_mynd Udlevering til tyske mynd. Angiver hvorvidt pågældende blev udleveret til tyske myndigheder eller ej. Er kun udfyldt bekræftende såfremt det udtrykkeligt fremgår af sagen - og hvor udleveringen fandt sted før besættelsens ophør.
Flugt_deportation Flugt/deportation. Angiver hvorvidt det lykkedes pågældende at flygte til Sverige under besættelsen - eller om pågældende blev deporteret til Theresienstadt under jødeforfølgelseme i oktober 1943.