PNR |
Del af Primærnøgle, Langt navn:Personnummer, Beskrivelse:Eentydig identifikation af person, anvendes som nøgle til PERSON_ID
Alle PNR fra CPR konverteres til et afidentificeret PERSON_ID , Detaljeret beskrivelse:Detaljeret Officiel beskrivelse:
Entydig identifikation af person, anvendes som nøgle til PERSON_ID
Alle PNR fra CPR konverteres til et afidentificeret PERSON_ID.
Personnummerets opbygning
1 - 2 position angiver personens fødselsdag.
3 - 4 position angiver personens fødselsmåned.
5 - 6 position angiver personens fødselsår, uden århundrede.
7 - 10 position er et løbenummer.
Kombinationen af cifrene i positionerne 5, 6 og 7 angiver personens århundrede og 10. position i personnummeret angiver personens køn. Se vedhæftede skema for en oversigt.
.
I CPR-systemet er følgende tildelt et personnummer
Personer der den 2. april 1968 var tilmeldt et dansk folkeregister eller er blevet tilmeldt et dansk folkeregister efter denne dato.
For personer bosiddende på Grønland er skæringsdatoen den 1. maj 1972.
Personer, der er bosat udenfor Danmark, men er medlem af ATP, er skattepligtig efter skattekontrolloven eller der af andre administrative grunde skal have et personnummer uden at skulle folkeregistreres her i landet.
Der gøres opmærksom på, at alle personnumre der tildeles i CPR-systemet, er rigtige personnumre, og at et tildelt personnummer aldrig bliver genbrugt.
Det tildelte personnummer vil altid følge og tilhøre den pågældende person. Dette gælder både når denne i CPR-systemet er registreret på en adresse her i landet eller i CPR-systemet er registreret rent administrativt.
Hvis en person fejlagtigt har fået tildelt et personnummer, hvor enten fødselsdato eller køn ikke er korrekt, tildeles personen et nyt personnummer. Der vil dog altid være henvisning mellem det tidligere personnummer og det nye personnummer.
Den 1. juli 2008 er der i alt tildelt 8.781.985 personnumre. Heraf er de 5.545.772 aktive personer med bopæl i Danmark eller Grønland. De øvrige 3.236.213 er inaktive (dvs. døde, forsvundne, udrejste m.v.).
Personnumre til kvinder og mænd med kontrolciffer
I CPR-systemet tildeles først personnumre med kontrolciffer for hver enkelt fødselsdato. Det betyder,at der for hver fødselsdato tildeles et fortløbende 3-cifret løbenummer. Når det 10. og sidste cifferpasser til de 9 øvrige cifre i nummeret tildeles personnumret enten til en kvinde (hvis lige tal) eller tilen mand (hvis ulige tal). Man benytter modulus 11 (en matematisk kontrolmetode) til at beregne om personnummeret kan være korrekt, se hvorledes på sidste side.
Når de ca. 540 personnumre, der er til rådighed på hver fødselsdato, er tildelt med ca. 270 til kvinder og ca. 270 til mænd, vil CPR's program, der benyttes til at tildele personnumre, tildele personnumre efter følgende regler:
- 3 -
Personnumre til kvinder uden kontrolciffer
Der tildeles altid 4-cifrede løbenumre, der knytter sig til den enkelte fødselsdato. Hvis der fremkommer personnummer, der opfylder modulus 11, kan det ikke benyttes efter denne nye metode, idet det så allerede vil være tildelt i forvejen. Dette kontrolleres, foruden en beregning af om det opfylder modulus 11, ved opslag i CPR-registret.
Tildelingsmetoden kan illustreres i nedenstående skema:
Tildeling af personnummer til kvinder
Først tildeles der ca.270 personnummer med kontrolciffer, hvor 10. og sidste ciffer er 0, 2, 4, 6, 8.
Herefter tildeles personnumre uden kontrolciffer i følgende 3 serier. Hvis der i serien findes et personnummer
med kontrolciffer, springes dette over idet det så allerede er tildelt. 7. ciffer kan være 0
til 9 beregnet efter århundrede.
1. serie
først benyttes 0002 og herefter sidste ciffer = 4 hvortil lægges 6
2. serie
først benyttes 0004 og herefter sidste ciffer = 2 hvortil lægges 6
3. serie først benyttes 0006 og herefter sidste ciffer = 6 hvortil lægges 6
DDMMÅÅ - 0002 DDMMÅÅ - 0004 DDMMÅÅ - 0006
DDMMÅÅ - 0010 DDMMÅÅ - 0008 DDMMÅÅ - 0012
DDMMÅÅ - 0016 DDMMÅÅ - 0014 DDMMÅÅ - 0018
DDMMÅÅ - 0022 DDMMÅÅ - 0020 DDMMÅÅ - 0024
DDMMÅÅ - 0028 DDMMÅÅ - 0026 DDMMÅÅ - 0030
DDMMÅÅ - 0034 DDMMÅÅ - 0032 DDMMÅÅ - 0036
. . .
. . .
DDMMÅÅ - 0994 DDMMÅÅ - 0998 DDMMÅÅ - 0996
DDMMÅÅ - 1000 DDMMÅÅ - 1004 DDMMÅÅ - 1002
.
DDMMÅÅ - 9994 DDMMÅÅ - 9998 DDMMÅÅ - 9996
- 4 -
Personnumre til mænd uden kontrolciffer
Der tildeles altid 4-cifrede løbenumre, der knytter sig til den enkelte fødselsdato.. Hvis der fremkommer personnummer der opfylder modulus 11, kan det ikke benyttes efter denne nye metode, idet det så allerede vil være tildelt i forvejen. Dette kontrolleres, foruden en beregning af om det opfylder modulus 11, ved opslag i CPR-registret.
Tildelingsmetoden kan illustreres i nedenstående skema:
Tildeling af personnummer til mænd
Først tildeles der ca.270 personnummer med kontrolciffer, hvor 10. og sidste ciffer er 1, 3, 5, 7 eller 9.
Herefter tildeles personnumre uden kontrolciffer i følgende 3 serier. Hvis der i serien findes et personnummer med kontrolciffer, springes dette over idet det så allerede er tildelt 7. ciffer kan være 0 til 9 beregnet efter århundrede.
1. serie
først benyttes 0001 og herefter sidste ciffer = 1 hvortil lægges 6
2. serie
først benyttes 0003 og herefter sidste ciffer = 3 hvortil lægges 6
3. serie
først benyttes 0005 og herefter sidste ciffer = 5 hvortil lægges 6
DDMMÅÅ - 0007 DDMMÅÅ - 0009 DDMMÅÅ - 0011
DDMMÅÅ - 0013 DDMMÅÅ - 0015 DDMMÅÅ - 0017
DDMMÅÅ - 0019 DDMMÅÅ - 0021 DDMMÅÅ - 0023
DDMMÅÅ - 0025 DDMMÅÅ - 0027 DDMMÅÅ - 0029
DDMMÅÅ - 0031 DDMMÅÅ - 0033 DDMMÅÅ - 0035
. . .
. . .
DDMMÅÅ - 0997 DDMMÅÅ - 0999 DDMMÅÅ - 0995
DDMMÅÅ - 1003 DDMMÅÅ - 1005 DDMMÅÅ - 1001
. . .
DDMMÅÅ - 9997 DDMMÅÅ - 9999 DDMMÅÅ - 9995
.
|
AUDD |
Del af Primærnøgle, Fremmednøgle til KTX_KT_AUDD. , Langt navn:Afsluttende uddannelseskode, Beskrivelse:Kode for den uddannelseskvalifikation, som en uddannelse kan føre til.
Alle uddannelseskvalifikationer har en AUDD-kode.
fx:
Sygeplejerske = 5166
Maskinmester = 5189
Koden er entydig, og en uddannelses AUDD-kode ændres aldrig. Det er derfor AUDD-koden, som skal bruges, hvis en given uddannelse skal identificeres over tid.
Uddannelser, som endnu ikke er afsluttet, har AUDD-kode = 9999
Uddannelser, som er blevet afbrudt, har AUDD-kode = 0000
Bemærk, at nogle delelementer af enkelte uddannelser har deres egen uddannelseskode, som ikke er kompetencegivende. Det gælder fx 1.g og 2.g af gymnasiet og indgangsforløbet til erhvervsuddannelserne.
Hvis man fx kun ønsker de kompetencegivende uddannelser, skal man benytte KOMP-koden i kombination med AUDD-koden. KOMP-koden angiver om en uddannelse er kompetencegivende eller ej og KOMP = 1,3,7 definerede kompetencegivende uddannelser. Se i øvrigt dokumentationen af KOMP-variablen.
, Detaljeret beskrivelse:De 4-cifrede koder for uddannelseskvalifikationer identificerer entydigt de enkelte uddannelseskvalifikationer, men er i sig selv usystematiske og derfor ikke umiddelbart velegnede til udarbejdelse af statistik. Her benyttes i stedet de 8-cifrede såkaldte forspaltekoder, som angiver uddannelsens placering i en uddannelsesklassifikation. Se dokumentationen af AFSP1E.
I nogle tilfælde skifter en uddannelse niveau, dvs. flytter fra et niveau i uddannelsesklassifikationen til et andet niveau. Sygeplejerskeuddannelsen var fx på et tidspunkt placeret som en kort videregående uddannelse, men er i dag placeret som en mellemlang videregående uddannelse.
En uddannelse, der udvikler sig og flyttes til et nyt niveau, vil normalt bevare sin AUDD-kode, hvis der ikke er nogen presserende grund til at skelne mellem den oprindelige og den nye udgave af uddannelsen. Man vil således ikke skulle lede efter sygeplejersker forskellige steder i klassifikationen, selv om sygeplejersken har udviklet sig og skiftet niveau.
Ændres indholdet i en uddannelse væsentligt kan det være et argument for at give uddannelsen en ny AUDD-kode.
AUDD-koderne er således stabile i modsætning til uddannelsesklassifikationerne. Det er derfor bedst at bevare AUDD-koden i historisk materiale og efterfølgende anvende seneste uddannelsesklassifikation på alt historisk materiale for at undgå inkonsistens i forbindelse med tidsserier.
I den version af elevregistret, som hedder Elev2, er uddannelsesdele, der hører til samme uddannelse samlet til en registrering, dvs. en AUDD-kode. Her fremgår klassetrinet af variablen UDEL.
AUDD-koden er 4 cifre lang. Værdisættet er numeriske felter og eventuelt foranstillede 0'er bliver fjernet.
Nye AUDD-koder:
Der oprettes løbende nye uddannelser, og dermed kommer der løbende nye AUDD-koder.
|
INSTNR |
Del af Primærnøgle, Fremmednøgle til KTX_INSTNR. , Langt navn:Institutionsnummer, Beskrivelse:INSTNR er en sekscifret unik kode for den enkelte institution eller enhed i institutionsregistret. Variablen INSTNR opdateres, vedligeholdes og ændres i sammenhæng med institutionsregistret.
Institutionsregistret er et register over en række institutioner, der udbyder undervisning. Desuden indeholder registret også kontaktoplysninger på en række enheder knyttet til uddannelsesområdet, herunder landets regioner, kommuner og centre for rådgivning og vejledning.
Data i institutionsregistret er baseret på indberetninger fra de administrerende kommuner og regioner, samt fra de enkelte institutioner. Registret opdateres løbende af UNI-C, Danmarks Statistik og Undervisningsministeriet i fællesskab på baggrund af indberetninger fra de enkelte institutioner, kommuner og regioner og fra diverse brugere af registret. Desuden udsender UNI-C og Undervisningsministeriet årligt en forespørgsel til de enkelte institutioner, kommuner og regioner med henblik på opdatering af registret.
Institutionsregistret er et register over en række institutioner, der udbyder undervisning. Desuden indeholder registret også kontaktoplysninger på en række enheder knyttet til uddannelsesområdet, herunder landets regioner, kommuner og centre for rådgivning og vejledning.
Data i Institutionsregistret er baseret på indberetninger fra de administrerende kommuner og regioner, samt fra de enkelte institutioner. Registret opdate-res løbende af UNI-C, Danmarks Statistik og Undervisningsministeriet i fæl-lesskab på baggrund af indberetninger fra de enkelte institutioner, kommuner og regioner og fra diverse brugere af registret. Desuden udsender UNI-C og Undervisningsministeriet årligt en forespørgsel til de enkelte institutioner, kommuner og regioner med henblik på opdatering af registret.
, Detaljeret beskrivelse:Oprettelse af institutioner (INSTNR)
En institution kan oprettes i institutionsregistret, hvis institutionen har uddannelse som primære formål, og uddannelsen er godkendt til at modtage tilskud eller er SU-berettiget. Oprettelse sker på baggrund af konkrete henvendelser fra enten Undervisningsministeriet eller de kommuner eller regioner, der administrerer de enkelte institutioner.
Institutionen eller enheden oprettes med en institutionskode (INSTNR), som er en sekscifret unik kode, der knytter sig til én institution eller enhed.
Hvis en institution har mere end én beliggenhedsadresse, vil der være et INSTNR for hver adresse. Den samme institution kan derfor have flere INSTNR, der er ordnet i en enhedsstruktur med hovedskole og tilhørende afdelinger - se variablene HOSK, HOSKINST og ENHEDSART.
Indtil 2003 udgjorde de første tre cifre kommunekoden for den kommune, hvor institutionen havde sin fysiske beliggenhed. Det medførte en ændring af INSTNR, hvis institutionen flyttede kommune. Fra 2003 bevares institutionskoden uanset flytning, og beliggenhedskommune (BELKOM) optræder i stedet som en selvstændig variabel i registret.
De tre sidste cifre (løbenummer) i institutionskoden dannes ud fra, hvilken institutionstype (se variablene INST2/INST3) der er tale om, idet man forsøger at lægge institutioner af samme type i samme løbenummer-interval.
Selv om ovenstående princip forsøges fulgt, er institutionskoden ikke informationsbærende, da institutionsnummeret fra 2003 følger institutionen fra vugge til grav, og således ikke ændres ved flytninger mellem kommuner eller skift i institutionstype.
Nedlæggelse af institutioner (INSTNR)
Ingen institutioner (enkle enheder eller afdelinger) må nedlægges, hvis der er elevaktivitet på stedet. Selv om tilskudsordningen er ophørt for en institution, kan der fortsat være elevaktivitet, og det er dette forhold, som er afgørende for, hvornår en institution bliver nedlagt i registret. Nedlæggelsesdato ved institutionens ophør (variablen NEDL) angives som ÅÅÅÅMM, fx 200912 for december 2009.
Nedlæggelse af statslige, selvejende statslige eller selvejende private institutioner skal godkendes i Undervisningsministeriet og være i overensstemmelse med institutionens vedtægter.
Nedlæggelse af øvrige institutioner sker efter henvendelse fra institutionen selv eller den administrerende kommune eller region.
Sammenlægning og fusioner blandt institutioner (INSTNR)
I institutionsregistret skelnes mellem:
- juridiske enheder
- fysiske enheder i form af afdelinger eller uddannelsessteder.
Se variablene HOSK, HOSKINST, ENHEDSART.
For enkle institutioner uden afdelinger er den juridiske enhed samtidig også den fysiske enhed, og disse institutioner oprettes med enhedsart 0 (institution uden underordnede enheder).
Hvis institutionen har afdelinger er situationen en anden:
- Den juridiske enhed er den overordnede enhed, der tegner institutionen som helhed og er økonomisk afregningsenhed i forhold til ministerium mv.
- Afdelinger eller uddannelsessteder er underordnede enheder, som refererer til den overordnede juridiske enhed. En afdeling eller et uddannelsessted er en fysisk enhed, der er bærer af elevaktiviteten, som altid skal henføres til en fysisk enhed.
Enkle institutioner, der kun har én fysisk beliggenhed (al elevaktivitet og økonomisk afregning foregår på samme adresse), får enhedsart 0 (institution uden underordnede enheder).
Når to eller flere institutioner fusioneres eller sammenlægges er der tre mulige scenarier:
1. Hvis to eller flere enkle institutioner (enhedsart = 0) fusionerer, er hovedreglen, at enhederne bevarer deres oprindelige institutionskoder, men får ændret enhedsarten fra 0 til 2 Afdeling (underordnet enhed). Samtidig oprettes en ny juridisk enhed med enhedsart = 1 (hovedskole, institution med enheder).
Man kan dog også bevare en af de oprindelige institutionskoder som kode for den nye juridiske enhed. Men i så fald skal der oprettes en ny institutionskode som afdeling på den adresse, som den juridiske enhed er beliggende på.
2. Hvis en enkel institution (enhedsart = 0) fusionerer med en institution med afdelinger, ændres enhedsart fra 0 til 2. Den juridiske enhed (med enhedsart 1) findes i forvejen og får blot en tidligere selvstændig enhed som ny afdeling.
3. Hvis to institutioner med afdelinger (hovedskoler, enhedsart = 1), fusionerer, bevares den ene juridiske enhed, og alle afdelinger peger på denne som den nye juridiske enhed. Den overflødige juridiske enhed nedlægges.
Man kan dog også vælge at oprette en ny juridisk enhed og nedlægge begge de to gamle juridiske enheder for at tydeliggøre, at det er en ny helhed.
|
KVALIFIKATION_VFRA |
Del af Primærnøgle, Langt navn:Tidspunkt for opnået kvalifikation., Beskrivelse:Dato, som angiver, hvornår Danmarks Statistik har registreret, at en uddannelseskvalifikation er gældende fra.
Det er ikke alle kilderne som har et fuldførelsestidspunkt for kvalifikationen. Det gælder fx oplysningerne fra Folke- og boligtællingen, hvor kvalifikation_vfra på alle record er sat til 1-1-1970 og oplysningerne fra undersøgelserne af indvandrernes medbragte uddannelse, hvor kvalifikation_vfra sættes til datoen for første indvandring til Danmark., Detaljeret beskrivelse:Dato, som angiver, hvornår Danmarks Statistik har registreret, at en uddannelseskvalifikation er gældende fra.
Datoen er angivet på formen: 31jun2004:00:00:00 .
De datoer, som angives, er afhængig af kilden:
1. Oplysninger fra Folke- & boligtællingen 1970 har KVALIFIKATION_VFRA = 1970.
2. Oplysninger fra undersøgelsen om indvandrernes medbragte uddannelse har KVALIFIKATION_VFRA = første indvandringsdato.
3. Oplysninger fra eksaminer fra voksenuddannelsessystemet har KVALIFIKATION_VFRA = uddannelsens sluttidspunkt som indberettes af institutionerne.
4. Oplysninger fra Sundhedsstyrelsens autorisationsregister har KVALIFIKATION_VFRA = autorisationsdatoen.
5. Oplysninger fra Ingeniørforeningen (IDA) har KVALIFIKATION_VFRA = dimittend dato fra medlemsregistret.
6. Oplysninger fra Styrelsen for International Uddannelse har KVALIFIKATION_VFRA = uddannelsens afslutningsår, som angives af Styrelsen for International Uddannelse.
|
HF_KILDE |
Del af Primærnøgle, Fremmednøgle til KTX_KILDE. , Langt navn:Kilde til uddannelsesoplysningen, Beskrivelse:Variablen angiver, hvilken kilde uddannelsesoplysningen stammer fra.
, Detaljeret beskrivelse:Hovedkilden til befolkningens uddannelse er Danmarks Statistiks elevregister.
Elevregistret suppleres derudover med data fra Danmarks Statistiks kvalifikationsregister, der samler data fra flere kilder af forskellig karakter.
- Folke- & boligtællingen 1970 .
- Indvandrernes medbragte uddannelse.
- Eksaminer opnået gennem voksenuddannelsessystemet.
- Medlemsregistre fra faglige organisationer eller autorisationsregistre.
- Administrative registre fra uddannelsesinstitutioner.
- Styrelsen for International Uddannelse.
- Uddannelsesoplysninger fra grønland.
- Ph.d. registret.
Vurdering af højeste uddannelse:
Den højeste fuldførte uddannelse er, som det vigtigste kriterium, fastlagt i forhold til hovedgrupperne i den danske uddannelsesnomenklatur DISCED og følger den rangorden, som fastlægges herigennem. I denne forbindelse anvendes følgende regel for udvælgelse af højeste fuldførte uddannelse:
1) Der udvælges efter højeste hovedgruppe, idet hovedgruppe 20 og 35 betragtes som sidestillede.
2) Der vælges inden for samme hovedgruppe efter højeste PRIA (=antal kumulerede uddannelsesmåneder).
3) Inden for samme hovedgruppe og samme PRIA vælges seneste uddannelse.
Når registret over højeste fuldførte uddannelse dannes, tages der hensyn til kilden, som oplysningen stammer fra, idet visse kilder er mere pålidelige/relevante end andre. Der skelnes mellem 1. og 2. prioritetskilder. Uddannelsesoplysninger fra en 1. prioritetskilde vil altid blive brugt, hvis der findes en sådan, også selvom der evt. findes en uddannelsesoplysning fra en 2. prioritets kilde på et højere niveau:
De enkelte kilders prioritet:
1. Elevregistret har en høj kvalitet og data herfra har 1. prioritet.
2. Kvalifikationsregistret rummer flere forskellige kilder, som har forskellige prioritet:
Folke- & boligtællingen 1970.
Oplysningerne fra Folke- & boligtællingen fra 1970 består af selvrapporterede uddannelsesoplysninger vedr. højeste almene kvalifikation og højeste erhvervsrettede kvalifikation på personer mellem 14 og 49 år. De personer som oplyste, at de var i gang med en uddannelse og ikke senere har fuldført en uddannelse står som værende fuldført den igangværende uddannelse. Det gælder dog ikke personer, som var i gang på en lang videregående uddannelse. Kvaliteten vurderes af Danmarks Statistik som værende mindre god. Data herfra har 2. prioritet.
Fuldførelsesdatoen på uddannelsesoplysninger fra Folke- & boligtællingen sættes til 1-1-1970. Folke- & boligtællingen 1970 var en engangsundersøgelse og der kommer ikke nye data i denne kilde.
Indvandrernes medbragte uddannelse.
Indvandrernes medbragte uddannelse omfatter både selvrapporterede og imputerede uddannelsesoplysninger (Imputerede værdier vil sige oplysninger, som erstatter uoplyste værdier, baseret på erfaringer fra tilsvarende personer).
Selvrapporterede uddannelsesoplysninger fra indvandrere er behæftet med usikkerhed og mangler kodemæssig præcision. Data herfra har 2. prioritet.
Imputerede data betragtes som fylddata der er anvendelige i visse opgørelser men de kan kun undtagelsesvis bruges som persondata i kompileringer. Før juli 2010 eksisterede der 2 kildekoder for imputerede værdier. hf_kilde = 9 og 10. Der var på det tidspunkt foretaget 2 imputeringer. En i forbindelse med den første indvandrerundersøgelse i 1999 (hf_kilde=9). En ny i maj 2008 til erstatning af den oprindelige imputering, hvor der blev brugt flere oplysninger til imputeringen (hf_kilde=10). Efter juli 2010 er alle imputerede værdier på personer indvandret til og med 2006 sket efter den metode som blev anvendt i 2008 og registreres alle med hf_kilde = 9. Indvandrere der er kommet til Danmark efter 2006 er imputeret på en ny måde og har hf_kilde = 18.
Undersøgelsen af indvandrernes medbragte uddannelse blev første gang gennemført i 1999 og er herefter blevet gennemført med års mellemrum.
Fuldførelsesdatoen på uddannelsesoplysningerne fra indvandreundersøgelserne sættes til datoen for første indvandring til Danmark. I tilfælde af, at den ikke kan findes sættes datoen til 1-1-1600.
På trods af undersøgelser af indvandrernes medbragte uddannelse er der indvandrere, hvis uddannelsesniveau er uoplyst. Det er indvandrere som fx. på tidspunktet for undersøgelserne var i gang med en uddannelse i Danmark eller ikke var en del af den aldersgruppe som undersøgelserne dækkede.
Eksaminer opnået gennem voksenuddannelsessystemet.
Eksamensregistret består af eksaminer tager under åben uddannelse og kvaliteten betragtes af Danmarks Statistik som værende høj. Data herfra har 1. prioritet. Oplysninger om eksaminer opnået gennem voksenuddannelsessystemet opdateres en gang årligt.
Medlemsregistre fra faglige organisationer eller autorisationsregistre.
Ingeniørforeningens medlemsregister IDA
Danmarks Statistik modtog i 2005 Ingeniørforeningens medlemsregister IDA som indeholder personer, der gennem deres medlemskab af den faglige sammenslutning har en anerkendelse af deres uddannelse. Uddannelsesoplysninger i faglige sammenslutningers medlemsregistre er oftest baseret på selvrapport uden krav om dokumentation, men Danmarks Statistik betragter oplysningerne som værende af god kvalitet, og data herfra har 1. prioritet. Der laves ikke nogen fejlsøgning af disse data i Danmarks Statistik.
Sundhedsstyrelsens autorisationsregister
Danmarks Statistik har siden 1980 brugt Sundhedsstyrelsens autorisationsregister til opgørelsen af højst fuldført uddannelse. Registeret er baseret på selvrapport med krav om dokumentation og må derfor betragtes som værende af god kvalitet. Data herfra har 1. prioritet, og kilden har været anvendt alle år. Der laves ikke nogen fejlsøgning af disse data i Danmarks Statistik.
Administrative registre fra uddannelsesinstitutioner
Søfartsstyrelsens administrative system
Danmarks Statistik har i 2010 og 2016 modtaget oplysninger fra søfartsstyrelsens administrative system om fuldførte søfartsuddannelser og data herfra betragtes som værende af god kvalitet. Data herfra har 1. prioritet. Der laves ikke nogen fejlsøgning af disse data i Danmarks Statistik.
Vurderinger af uddannelser taget i udlandet.
Siden 2007 har Danmarks Statistik en gang årligt modtaget oplysningerne fra UFM om deres vurderinger af uddannelser som er taget i udlandet. Oplysningerne består af uddannelser fra udlandet, som er blevet vurderet og niveauplaceret i forhold til det danske uddannelsessystem. Kvaliteten betragtes af Danmarks Statistik som værende høj. Data herfra har 1. prioritet. Der laves ikke nogen fejlsøgning af disse data i Danmarks Statistik.
Uddannelsesoplysninger fra Grønland.
Siden 2010 har Danmarks Statistik en gang årligt modtaget oplysninger om uddannelser fra Grønland. Oplysningerne består af uddannelsesoplysninger på personer som har modtaget Grønlandsk uddannelsesstøtte. Kvaliteten betragtes af Danmarks Statistik som værende høj. Data herfra har 1. prioritet. Der laves ikke nogen fejlsøgning af disse data i Danmarks Statistik.
Ph.d. registret
Danmarks Statistik har et register med oplysninger om ph.d. studerende. I registret ligger bl.a. en oplysning om den adgangsgivende eksamen til ph.d. uddannelsen. Den adgangsgivende eksamen bliver lagt i kvalifikationsregistret, fordi den kan bruges i forbindelse med opgørelser af uddannelsesniveauet for personer, som fx. ikke har taget andre uddannelser i Damnark. I ph.d. registret ligger der også oplysninger om personer, som ikke har været indskrivet som ph.d. studerende i Danmark, men henvender sig med en afhandling, som bliver godkendt. Disse ph.d. uddannede ligger ikke i elevregistret men bliver lagt i kvalifikationsregistret.
Disse oplysning har været brugt siden 2012. Data herfra har 1. prioritet.
Registret over højeste fuldførte uddannelse findes som et forløbsregister og som et statusregister, med befolkningen et givet år og deres højeste ufuldførte uddannelse det pågældende år.
Ved inddragelse af nye kilder påvirkes højeste fuldførte uddannelse også tilbage i tiden afhængig af, hvor langt tilbage de nye data dækker. Dette har betydning hvis man sammenligner med ældre udgaver af forløbsregistret og bevirker databrud i statusregistret, som ikke ændres i tidligere års versioner.
Når registret over befolkningens uddannelse er dannet, reduceres antallet af personer med uoplyst højeste uddannelse ved at tildele personer, der dog har en afbrudt almenuddannelse i Danmarks Statistiks elevregister, det foregående klassetrin som højeste uddannelse.
Ligger den afbrudte uddannelse i hovedgruppe 10 gives det forudgående klassetrin med afgangstidspunkt 1. juni umiddelbart før start på afbrudt uddannelse (hf_kilde = 6).
Ligger den afbrudte uddannelse i hovedgruppe 20 sættes HFULDF = 9. klasse med afgangstidspunktet til 1. juni i det år, hvor personen bliver 16 år (hf_kilde = 7).
Herved bliver det muligt at se, at disse personer ikke er ukendte i registrene, men kun har haft en sparsom berøring med uddannelsessystemet.
HF_KILDE står kun som uoplyst, når der ikke er nogen uddannelsesoplysninger om personen.
|