Indhold
?
I marts 1979 gennemførtes en undersøgelse af ungdomskriminalitet i Gladsaxe Kommune. 748 eller 83% af alle elever i kommunens ottende klasser udfyldte anonymt et spørgeskema om faktisk begået kriminalitet.
Projektet tilsigter at afprøve en statusmodel, der i to tidligere større undersøgelser i Danmark samt i en række undersøgelser i andre lande ikke er fundet empirisk holdbar som forklaring.
I forhold til tidligere undersøgelser indeholder det empiriske materiale mere præcise oplysninger om lovovertrædelsernes kvantitet og alvorlighed, og det er antagelsen, at den manglende præcision i de tidligere undersøgelser er en af årsagerne til, at statusmodellen ikke har kunnet bekræftes. Endvidere er statusmodellen i nærværende projekt opbygget på en mere sammensat måde, idet der indgår to mellemkomne variable, graden af skolesucces og langsigtet-kortsigtet livsstil.
Afklaring omkring socio-økonomiske vilkårs anvendelighed som forklaring på kriminalitet er af betydning for stillingtagen til den vægt, der kan tillægges de senere års mange teorier om retssystemets selektionsmekanisme.
Store dele af undersøgelsens spørgeskema er senere anvendt ved gennemførelsen af følgende undersøgelser:
DDA-1651: Kriminalitet blandt skoleelever i Gladsaxe og
Nordjylland, 1989 samt
DDA-1652: Kriminalitet blandt skoleelever i Allerød, 1990