Indhold
?
I perioden august 1979 til februar 1981 er der foretaget en undersøgelse af lokomotivpersonalets arbejdsmiljø ved DSB. Undersøgelsen blev til på initiativ af Dansk Lokomotivmands Forening og er betalt af Arbejdsmiljøfondet. Institut for Social Medicin ved Københavns Universitet har udført undersøgelsen.
Lokomotivmændene har længe følt, at deres arbejdssituation blev blev mere og mere intens. En vis dokumentation herfor fik de i 1974, da resultaterne af en undersøgelse af samtlige forbund tilknyttet LO blev offentliggjort. Den viste, at lokomotivmændene både m.h.t. fysisk, psykisk og socialt arbejdsmiljø lå blandt de mest belastede erhvervsgrupper i Danmark.
Undersøgelsen er foretaget som en spørgeskemaundersøgelse til samtlige lokomotivmænd (besvarelsesprocent: 82). Som noget nyt har der været stillet en række spørgsmål til lokomotivmændenes hustruer (besvarelsesprocent: 97).
Undersøgelsen omhandler det fysiske, psykiske og sociale arbejdsmiljø samt helbredstilstanden hos lokomotivpersonalet ved DSB. De nævnte forholds konsekvenser er ligeledes beskrevet.
De fysiske miljøfaktorer er opdelt i følgende forhold:
a) lys- og lydforhold
b) klimatiske forhold
c) ergonomiske forhold og
d) andre fysiske forhold, fortrinsvis knyttet til arbejdstidens
tilrettelæggelse
De psykiske miljøfaktorer er kortlagt ud fra:
a) ensformighed i arbejdet
b) arbejdsintensitet
c) ansvar og
d) chokpåvirkninger.
De sociale faktorer omfatter:
a) isolation i arbejdssituationen
b) medindflydelse og
c) kammeratskab.
Helbredstilstanden er beskrevet ud fra forekomsten af sygdomssymptomer som hjertekrampe, åndenød, hoste, mavesmerter og hovedpine. Kontakten til sundhedssunhedsvæsenet er fastslået i sammenhæng hermed.
Endelig er konsekvenserne af arbejdsmiljøet i sin helhed for familieliv og kontakt med venner belyst dels ud fra respondentens opfattelse dels dennes hustru/samlever