Indhold
?
Temaerne for denne omnibus er:
Børnefamiliernes økonomiske situation, specielt med henblik på eneforsørgere; holdninger til karensdagen; spise- og kostvaner; bilkørsel, herunder specielt vinterbilkørsel; pensionsordninger og pensionsopsparing; samt forhold omkring bistandshjælp.
Socialforskningsinstituttet og Danmarks Statistik har regelmæssigt fra januar 1974 til udgangen af 1991 gennemført de såkaldte omnibusundersøgelser (fra 1993 har Socialforskningsinstituttet udført dem alene). De blev påbegyndt, da der i Socialforskningsinstituttet, Danmarks Statistik, andre statsinstitutioner og blandt forskere m.v. med jævne mellemrum viste sig behov for at undersøge større eller mindre problemer uden at iværksætte selvstændige undersøgelser. Ideen med disse undersøgelser er, at der indsamles data om flere forskellige emner i samme interview. Herved opnår man, at de indsamlede baggrundsoplysninger kan anvendes af flere undersøgelser, og derved reduceres omkostningerne ved dataindsamlingen. Omnibusundersøgelserne gennemføres hvert år med regelmæssige mellemrum og på bestemte tider.
En fast bestanddel af spørgeskemaet til en omnibusundersøgelse udgøres af de såkaldte baggrundsspørgsmål, dvs. en række spørgsmål, som belyser undersøgelsespersonens personlige og sociale situation. Indholdet af disse spørgsmål er beskrevet i et afsnit i denne studiebeskrivelse som har overskriften ''Medtagne baggrundsvariable''.
Ud over baggrundsspørgsmål indeholder spørgeskemaet til en omnibus spørgsmål fra forskellige deltagere, som indgår enten i Socialforskningsinstituttets eller i Danmarks Statistiks del af den pågældende omnibus. Disse spørgsmål kan vedrøre mange forskellige emneområder. Principielt kan alle typer spørgsmål medtages i samme omnibus, også selv om spørgsmålene vedrører mange forskellige emner, idet omnibussens redaktion udarbejder overgange, som binder de forskellige spørgsmålsserier sammen. Herved undgås, at der opstår abrupte og mærkværdige brud, som ville kunne forstyrre interviewsituationen. Teknisk set er det også muligt kun at stille spørgsmål til bestemte undergrupper af stikprøven, fx til kvinder i en bestemt aldersklasse.
Det datamateriale som arkiveres i DDA omfatter de baggrundsspørgsmål som Socialforskningsinstituttet og Danmarks Statistik stiller i fællesskab samt de spørgsmål der indgår i Socialforskningsinstituttets del af omnibusundersøgelsen