Indhold
?
Undersøgelsens tager udgangspunkt i at skabe viden om kommunalvalg blandt samfundsfagselever på gymnasier og HF.
Undersøgelsen tager således eleverne ud af skolen og i direkte kontakt med de lokale politikere (undersøgelsen har været tilrettelagt således, at 5000 interviewere (eleverne) skulle ud og møde de mere end 20.000 opstillede kandidater).
Formålet med den store, landsdækkende spørgeskemaundersøgelse var at undersøge kandidaterne og de valgte. Man har fokuseret følgende:
- Hvem stilles op, hvad karakteriseres de ved?
- Hvem bliver valgt?
- Hvilken proces sørger for opstilling og sortering af
kandidaterne?
- Er der forskel på den almindelige danske vælger, de opstillede
kandidater og de valgte politikere?
Over 130 gymnasier/HF-kurser deltog i arbejdet med undersøgelsen. Og alle amter og (næsten) alle kommuner er repræsenteret i materialet. Så primærundersøgerne kan sige, at der klart er tale om en landsdækkende undersøgelse. Det skal forstås på den måde, at alle typer af kommuner er repræsenteret med så stort et materiale, at resultaterne kan bruges både lokalt og landsdækkende i mange sammenhænge.
De få kommuner, som ikke er med i undersøgelsen, er typisk landkommuner, som ligger langt fra et gymnasium/HF-kursus, og hvor den lokale skole ikke har haft kontakt i området (fx Samsø Kommune). Det drejer sig om i alt 12 kommuner (ud af 275).
Frafaldet er således meget lille, og det er da også lykkedes at samle oplysninger ind om ca. 20.800 kandidater og om ca. 4700 valgte. De indsamlede oplysninger omfatter kandidatens køn, alder, boligforhold, uddannelse, familiesituation, indkomst, socialgruppe, kommunalpolitiske erfaringer og opstillingsmåde