Indhold
?
Socialforskningsinstituttet og Danmarks Statistik har regelmæssigt i perioden fra januar 1974 til oktober 1991 gennemført de såkaldte omnibusundersøgelser. Ideen med disse undersøgelser er, at der indsamles data om flere forskellige emner i samme interview. Herved opnår man, at de indsamlede baggrundsoplysninger kan anvendes af flere undersøgelser, og derved reduceres omkostningerne ved dataindsamlingen. Omnibusundersøgelserne blev påbegyndt, da der i Socialforskningsinstituttet, Danmarks Statistik, andre statsinstitutioner og blandt forskere m.v. med jævne mellemrum viste sig behov for at undersøge større eller mindre problemer uden at iværksætte selvstændige undersøgelser.
Omnibusundersøgelserne har således væsentligt forbedret mulighederne for at gennemføre følgende typer opgaver:
1. Mindre undersøgelser, der ud over traditionelle baggrundsvariable kun vedrører så få variable, at etablering af en selvstændig dataindsamling ikke er økonomisk forsvarlig.
2. Eksplorative undersøgelser, der har til formål at vurdere fordelingen af en planlagt undersøgelses hovedvariable eller at vurdere størrelsen af bestemte personkategorier eller frekvensen af bestemte holdninger, som er af betydning for den praktiske gennemførelse af en planlagt undersøgelse.
3. Etablering af et baggrundsmateriale, fx fordeling eller frekvens i hele befolkningen af faktorer, som indgår i en mere intensiv undersøgelse af en speciel befolkningsgruppe.
4. Tilvejebringelse af sammenligningsgrundlag eller kontrolgruppe for allerede eksisterende materialer, som kun omhandler en speciel del af befolkningen.
5. Opfølgning af kvalitative undersøgelser. Ved at anvende centrale spørgsmål fra intensive undersøgelser kan man belyse i hvilket omfang, forhold og sammenhænge, der er påvist i kvalitative undersøgelser, forekommer i hele befolkningen.
6. Supplerende dataindsamling, fx i tilfælde hvor man under analysen af et tidligere indsamlet datamateriale finder problemer, som har været overset, eller som ved uheld er blevet dårligt belyst ved hovedundersøgelsens dataindsamling.
7. Gentagelse af tidligere undersøgelser. For en del gennemførte undersøgelser gælder, at det vil være ønskeligt med mellemrum at foretage ny måling af nogle af undersøgelsens hovedvariable.
Det formelle samarbejde mellem Socialforskningsinstituttet og Danmarks Statistik omkring gennemførelsen af omnibusundersøgelserne ophørte med udgangen af 1991. Imidlertid har Socialforskningsinstituttet videreført og udviklet interviewkorpset og startede i februar 1993 en ny serie omnibusser: SFI-bussen, som udmærker sig ved at være fleksibel i designet - dvs. den udbydes i en grundmodel, som kan udbygges.
Grundmodellen:
SFI-bussen kører som ren telefonbus på et simpelt tilfældigt udsnit af befolkningen på 16 år og derover. Stikprøvestørrelsen sættes, så der netto interviewes 1000 personer. Der er et fast baggrundsskema, som varer 5 minutter, og som omhandler følgende oplysninger om interviewpersonen:
- køn og alder;
- skole- og erhvervsuddannelse;
- beskæftigelse;
- civilstand og børn;
- boligform;
- eventuel ægtefælles/samlevers uddannelse og beskæftigelse.
Der gives alene skriftlig interviewerinstruktion. Efter planen vil de faste bustider være: 1. primo februar, 2. primo maj, 3. ultimo august og 4. primo november.
Udbygningsmuligheder:
1. Stikprøven kan gøres større - generelt eller som specielle ekstrastikprøver (fx dele af landet og/eller bestemte aldersgrupper).
2. Bussen kan gennemføres som kombineret telefon/besøg eller ren besøg.
3. Der kan afholdes instruktionsmøder.
4. Der er mulighed for udlevering af fil med egne spørgsmål plus baggrundsspørgsmål.
Omnibusundersøgelsen marts 1998 belyser følgende:
- Husstandens sammensætning.
- Boligforhold.
- Oplevelser med at bo hos andre pga. boligmangel eller fordi man ikke kunne bo i egen bolig.
- Hyppighed heraf, hvor man har boet.
- Årsag til at have boet andetsteds end egen bolig.
- Oplevelse af at have haft andre boende pga. disses mangel på bolig, samt hyppighed og årsag