Indhold
?
Hjerte-kar-sygdomme forekommer hyppigt i Danmark, i 1989 var det årsagen til 45% af samtlige dødsfald i landet.
Sammenhængen mellem hjerte-kar-sygdomme og en række "risikofaktorer" er sandsynliggjort i en række epidemiologiske undersøgelser. Hovedparten af de kendte risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme, såsom fysisk inaktivitet, rygning, fed kost og stress, er individuelle og kan relateres til individets livsstil.
I 1988 fremlagde Forebyggelsesrådet ved en konference holdt i samarbejde med Hjerteforeningen et idékatalog om forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme. Konferencen sigtede på at få kommuner og amtskommuner til at prioritere forebyggelse af denne type sygdomme. I forbindelse med konferencen blev bl.a. Slangerup Kommune udnævnt til "hjertekommune" med henblik på, at udvalgte repræsentanter for lokalområdet skulle iværksætte initiativer til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme.
I sundhedsforebyggelse er det vigtigt at kende relationerne mellem viden, holdning og adfærd, da et samspil mellem disse forhold tilsyneladende har betydning for, at adfærden ændres.Derfor blev der i Slangerup Kommune iværksat en undersøgelse af befolkningens disse forhold i relation til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme.
Undersøgelsens formål var på kortere sigt at belyse befolkningens viden, holdning og adfærd i relation til: rygning, motion, kost, stress - herunder at udpege særlig udsatte grupper og på længere sigt at vurdere, om generelle lokale forebyggelseskampagner vil påvirke befolkningens viden, holdning og adfærd.