Indhold
?
Omkring 1400 mennesker begår hvert år selvmord i Danmark. Dette giver en årlig selvmordsrate på 41,8/100.000 for mænd og 23,5/100.000 for kvinder på 15 år eller derover. Bortset fra Ungarn har Danmark den højeste selvmordsrate i verden og bortset fra Norge, så har de nordiske lande den højeste selvmordsrate sammenlignet med andre europæiske lande. Forekomsten af både selvmord og selvmordsforsøg er fortsat høj i Vesten, derfor har intervention og forebyggelse en høj prioritet.
Forekomsten af selvmordsforsøg er også høj i Danmark. I 1989 var raten for selvmordsforsøg på Fyn pr. 100.000 personer på 15 år eller derover 266 for mænd og 294 for kvinder. Befolkningen på Fyn udgør et repræsentativt udsnit af den danske befolkning.
Ca. 10% af de personer, som forsøger selvmord, begår faktisk selvmord i løbet af en opfølgningsperiode på 10 år, og det er vanskeligt på forhånd at identificere denne gruppe. Desuden viser det sig, at op mod 70% gentog selvmordsforsøget inden for en periode på 5 år.
Denne undersøgelse er en longitudinel undersøgelse. Formålet med den første undersøgelsesrunde er at beskrive en suicidal population i et københavnsk forstadskvarter med hensyn til sociodemografiske data, tidligere og nuværende stress i patientens tilværelse, årsager til selvmordsforsøget, misbrug, mental sygdom og social integration samt at sammenligne patienterne i populationen med den almindelige befolkning i området.
Formålet med den opfølgende undersøgelse er at beskrive de patienter fra første undersøgelsesrunde, som faktisk begår selvmord i opfølgningsperioden på 4 år, i forhold til de patienter fra populationen, som ikke begår selvmord. Der undersøges for faktorer, der i andre undersøgelser har vist sig som indikatorer for selvmord. Desuden undersøges for faktorer, hvor patientpopulationen adskiller sig fra den almindelige befolkning i den første undersøgelsesrunde.