Indhold
?
Hvert år begår mellem 1.300 og 1.400 personer selvmord i Danmark, mand:kvinde-ratioen er ca. 1,7:1. Næst efter Ungarn har Danmark den højeste selvmordsrate i verden. I 1980 var selvmordsraten per 100.000 indbyggere i København 41,4 for mænd og 27,9 for kvinder over 15 år.
Disse høje rater understreger betydningen af dette problem. Selvmord og selvmordsforsøg er alvorlige problemer - selvmordsforsøg er den almindeligste årsag til hospitalsindlæggelse i den unge aldersgruppe (15-34 år), og efter ulykker er selvmord den almindeligste dødsårsag i denne aldersgruppe.
Adskillige opfølgningsundersøgelser, der tidligere er udført i de skandinaviske lande, viser en drastisk forøget selvmordsrate blandt personer, der har forsøgt selvmord, sammenlignet med baggrundsbefolkningen. Alvorlig psykisk sygdom, social isolation, mandligt køn, alkoholmisbrug, tidligere selvmordsforsøg og fysisk sygdom har vist sig at være risikofaktorer. Adskillige undersøgelser har konkluderet, at der især det første år efter et selvmordsforsøg er risiko for gentaget selvmordsforsøg og for fuldbyrdet selvmord.
Formålet med undersøgelsen er at identificere sociale og diagnostiske prædiktorer for selvmord og andre dødsårsager hos en gruppe personer, der har forsøgt selvmord. Et andet formål er at skabe empirisk grundlag for opstilling af et interventionsprogram for personer, der har forsøgt selvmord eller har haft selvmordsplaner.