Indhold
?
Perioden fra fødsel til 1½ års alderen har stor betydning for barnets funktion senere i livet, og derfor er det vigtigt, at man allerede i småbarnsalderen kan finde børn i risiko. Formålet med denne undersøgelse var at belyse, om sundhedsplejersken ved sin undersøgelse af børn i 1½ års alderen kan identificere en gruppe børn med øget sygelighed og brug af sundhedsvæsenet.
I perioden fra 1992-1997 blev 233 børn i 1½ års alderen undersøgt af sundhedsplejersken i Sundeved Kommune. I forbindelse med denne undersøgelse blev der via et spørgeskema indhentet en række oplysninger om barnets sundhed, levevilkår og udvikling.
41% af de undersøgte børn blev ammet fuldt ud i mindre end 9 uger. Procenten var størst, når barnets forældre var arbejdere eller uden erhverv. Knap en tredjedel havde en mor, som var ryger. Den gennemsnitlige fødselsvægt var lavere for de børn, hvor moderen var ryger (3,37 kg) end for børn, hvor moderen var ikke-ryger (3,60 kg). Moderens rygevaner og alder havde også signifikant sammenhæng med ammeperiodens længde. Ikke rygende mødre og mødre over 30 år havde ammet i flere uger end mødre, som var rygere eller yngre. Sygeligheden i form af forkølelse, bronkitis og mellemørebetændelse var stor, og 72% af de 1½ årige havde fået antibiotika en eller flere gange. Derudover havde 28% været hos speciallæge, og 26% havde været indlagt.
Resultaternes gyldighed bestyrkes, når der sammenlignes med tidligere undersøgelser af småbørn, idet forventede sammenhænge og fordelinger genfindes. Der tegnede sig et billede af, at moderens alder, forældrenes stilling og rygevaner havde stor betydning for barnets sundhed og trivsel. Det forhold foranledigede sundhedsplejerskerne til at rette opmærksomheden mod den gruppe af familier.