Inflammationscellers betydning ved primær og metastatisk malignt melanom, 2009 (1997-2011)
Alias:
Inflammatory cells importance in primary and metastatic malignant melanoma, 2009
Formål
?
Formålet med studiet er at undersøge den prognostiske betydning af tumorinfiltrerende inflammationsceller ved malignt melanom. Undersøgelsen vil både omfatte immunhistokemiske undersøgelser af inflammationsceller og biomarkører i tumorvæv såvel som en række biomarkører i blodet, der relaterer sig til disse inflammationsceller.
- For patienter med stadium I-II sygdom vil en række nye potentielle biomarkører i blod og tumorvæv som indikatorer for recidiv og død blive undersøgt.
- For patienter med metastatisk sygdom vil en række nye potentielle biomarkører i blod og tumorvæv som indikatorer for progression og overlevelse blive undersøgt
Indhold
?
Det kutane maligne melanom er en uforudsigelig sygdom med en lunefuld biologisk adfærd. Incidensen er stigende og sygdommen er den 6. hyppigste kræftsygdom i Danmark, hvor der årligt diagnosticeres ca. 1200 nye tilfælde. Recidiver ses hyppigst indenfor de første fem år efter diagnosen, men også så sent som efter 30 år.
I dag vurderes prognosen for primære melanomer ud fra tumors tykkelse, ulceration, lymfeknudestatus samt fjernmetastaser. Recidivrisikoen ved klinisk AJCC stadium I og II melanomer (patienter uden lymfeknudemetastaser) afhænger af tumors tykkelse. De helt tynde maligne melanomer (<1 mm) har en særdeles god prognose, men kan medføre recidiv adskillige år efter kirurgisk fjernelse af primære læsion. De tykke maligne melanomer (> 4 mm) medfører mere end 50 % risiko for recidiv. Risikoen for recidiv blandt stadium III melanomerne (patienter med lymfeknudemetastaser) er mellem 50-80 %. Mindre end 5 % af patienter med fjernmetastaser (stadium IV) lever 2 år efter diagnosen.
Behandlingen af primært malignt melanom er kirurgisk. Der findes i dag ingen standard adjuverende behandling til patienter med malignt melanom, men der foregår aktuelt i Danmark to multinationale fase III undersøgelser. Den ene er en nordisk undersøgelse af interferon-a (IFN) til patienter med høj risiko for recidiv (tykkelse>4 mm og/eller regionære lymfeknudemetastaser). Den anden er en EORTC undersøgelse af gangliosid vaccination til patienter med intermediær risiko for recidiv defineret som tumortykkelse >1.5 mm uden lymfeknudemetastaser.
Tabeller
?
Der er ingen tilgængelig information om tabeller.
Du kan søge om adgang til tabeloplysninger ved at klikke på 'Søg om adgang'.
Dokumentation
?
Der er ingen tilgængelig information om dokumentation.
Du kan søge om adgang til dokumentation ved at klikke på 'Søg om adgang'.
Emneord
?
Der er ingen emneord.
Dækker perioden
?
Fra 01-01-1997 til 30-04-2011.