Indhold
?
I Danmark er der en forholdsvis stor andel der arbejder i social- og sundhedssektoren, hvor udbrændthed sædvanligvis siges at være et massivt problem. "Projekt Udbrændthed, Motivation og Arbejdsglæde" er den første danske videnskabelige undersøgelse af udbrændthed.
Formålet med at gennemføre en undersøgelse på området er:
- At belyse omfanget af udbrændthed i relevante grupper på det danske arbejdsmarked
- At afdække arbejdsmæssige, familiemæssige og personlige årsager til udbrændthed.
- At undersøge konsekvenser af udbrændthed på længere sigt
- At vurdere forskellige interventioner, der har til formål at reducere udbrændthed og øge arbejdsglæde og motivation.
Undersøgelsen er et prospektivt interventionsstudie med et quasi-eksperimentelt design og omfatter tre spørgeskemaundersøgelser gennemført i hhv. 1999, 2002/2003 og 2005/2006.
Der er indsamlet oplysninger fra ansatte med forskellige jobfunktioner ved bistandskontorer i Odense, Anstalten ved Herstedvester, døgninstitutioner i Vestsjællands Amt, sygehusafdelinger i Frederiksborg Amt, og hjemmeplejen i henholdsvis Vojens Kommune og Valby Bydel i København.
De arbejdspladser, der selv har ønsket det, har på baggrund af forskningsresultaterne fra første runde foretaget interventioner med henblik på forbedringer af det psykosociale arbejdsmiljø. De resterende arbejdspladser former kontrolgruppen.
Udbrændthed måles med spørgeskemaet CBI - Copenhagen Burnout Inventory, der måler tre former for udbrændthed: Klientrelateret udbrændthed, arbejdsrelateret udbrændthed og personlig udbrændthed. Herudover er der indhentet oplysninger om potentielle determinanter for udbrændthed (psykisk arbejdsmiljø, sociale relationer uden for arbejdet, livsstilsfaktorer, personlige aspekter) samt konsekvenser af udbrændthed (helbred, jobtilfredshed, sygefravær, udskiftning i personale).
PUMA er en åben kohorte, hvor nyansatte på de undersøgte arbejdspladser er inddraget ved opfølgningsundersøgelserne. Personer, som har forladt de undersøgte arbejdspladser i løbet af undersøgelsesperioden, indgår i en spørgeskemaundersøgelse ved projektets afslutning. Her er oplysninger om årsager til ansættelsesophøret indsamlet.