Indhold
?
I de seneste år har der været stigende mangel på arbejdskraft inden for ældreområdet. Som konsekvens af, at antallet af plejekrævende ældre vokser samt en nettoafgang af personale, forventes manglen at stige. Behovet for plejepersonale i ældresektoren stiller store krav til rekruttering og fastholdelse af social- og sundhedshjælpere og - assistenter (SOSU´er). Forholdsvist mange nyuddannede SOSU´er forlader arbejdet, og generelt mangler der dokumenteret viden om årsagerne til arbejdsophøret. SOSU´er er en sundhedsmæssigt udsat gruppe, og der er behov for kendskab til, hvordan nyuddannede oplever det psykiske og fysiske arbejdsmiljø i de første år, og hvordan arbejdsmiljøet eventuelt påvirker helbredet.
Formålet med undersøgelsen er at afdække, hvad der har betydning for, om de nyuddannede får arbejde, forlader arbejdet, bliver i arbejde samt positive eller negative helbredsændringer de første år i jobbet.
Undersøgelsen er en longitudinel prospektiv kohorteundersøgelse, og studiepopulationen er defineret som alle nyuddannede SOSU´er årgang 2004. Undersøgelsen er foretaget som en spørgeskemaundersøgelse i 2004 og follow-up undersøgelser i 2005 og 2006. Nærværende materiale repræsenterer 1. follow-up.
I undersøgelsen er der indsamlet oplysninger om deltagernes motivation for uddannelsen, helbred, livsstil, socialt netværk, personlige ressourcer, mobning, fysisk vold og sygefravær.
Med baggrund i undersøgelsen er en række artikler publiceret. Se Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs hjemmeside: http://www.arbejdsmiljoforskning.dk/Aktuel%20forskning/SOSU/Stamoplysninger/Udgivelser%20i%20SOSU.aspx?lang=da
Projektet er gennemført som en del af NFA’s SOSU-program, der er finansieret gennem en særskilt satspuljebevilling