Formål
?
Formålet med undersøgelsen er:
1. Undersøge omfanget af dødsfald på intensive afsnit hvor behandling afsluttes og hvorledes beslutningsprocesserne omkring afslutning af behandling foregår.
2. At undersøge stamafdelingslæger, intensivlægers og sygeplejerskers opfattelse af:
- Hvornår en behandling bør afsluttes
- Hvordan dialogen foregår i forhold til beslutningstagning omkring afslutning af behandling
- Hvilke behov de involverede parter har i forhold til at være deltagere i beslutningsprocessen til gavn for alle involverede parter
Indhold
?
De sidste årtiers landvindinger indenfor intensiv terapi har været medvirkende til, at mange patienter, der før døde af deres sygdom, nu kan helbredes. Samtidig har de nye muligheder for behandling også medført øgede etiske problemstillinger i forhold til, hvem der skal behandles, og hvor lang tid man skal fortsætte en behandling, der måske viser sig at være udsigtsløs. Opgørelser viser, at det er problemstillinger, man hyppigt på tage stilling til i intensivt regi, idet 50-90 % af dødsfald blandt intensivpatienter sker efter afslutning af behandling. Forskningsmæssigt er der arbejdet med disse problemstillinger mange steder i verden, og det ses, at der er store regionale forskelle på, hvor ofte og hvornår der på intensivafdelinger tages beslutning om undladelse af igangsætning eller afslutning af behandling. Der er de fleste steder konsensus om, at der ikke er etisk forskel på at undlade at igangsætte eller at afslutte allerede igangsat behandling. Der findes ingen metoder, der med sikkerhed kan fastslå, hvornår en behandling er udsigtsløs, og derfor vil en beslutning om at afslutte eller undlade at påbegynde behandling være en afvejning af mange faktorer som patientens nuværende tilstand med evt. organsvigt, grundsygdom, tidligere funktionsniveau, alder m.m.