Søgning » Projekt Tilgængeliggørelse af Helbredskort
Bemærkning

AV nummer 50050, søg adgang til data via Rigsarkivets hjemmeside. Du er også velkommen til at skrive til data@sa.dk Projekt Tilgængeliggørelse af Helbredskort har til formål at tilgængeliggøre et værdifuldt kildemateriale fra bl.a. longitudinelle højde- og vægtmålinger af danske skolebørn fra Nørrejylland med sigte på muligheder for kvantitative og kvalitative analyser. Projektet blev til på baggrund af et forskerønske til Rigsarkivet. De indtastede variabler er nøje udvalgt i samarbejde med en forskerfølgegruppe for at sikre produktionen af et så anvendeligt datasæt som muligt. Helbredskort indeholder informationer over de undersøgelser, som læger har udført på skolebørn. Helbredskortprojektet omfatter arkiverede skolelægejournaler fra Nørrejylland og adskiller sig således fra Register over skolelægejournaler i Københavns kommune (Skolelægejournalregisteret, 1930-2005). Helbredskortene blev indscannede, og udvalgte informationer såsom navn, fødselsdato, CPR-nummer(komplet eller ukomplet), køn, faders stilling, moders stilling, fødselsvægt, nummer i søskenderækken, vaccinationer samt måned/år for måling af højde og vægt blev indtastet i programmet EpiData. Datasættet indeholder data fra 7.631 skolebørn født fra 1929 til 2000, dog med kun få i yderårene samt enkelte år helt manglende (1930, 1931, 1998). Afhængig af de enkelte skolers håndtering af skolelægeundersøgelserne og arkivering forefindes nogle skolebørn med få observationer og andre med mange.

Aflevering 50050
Forskningsdata

Projekt Tilgængeliggørelse af Helbredskort (1938-2012)

Alias: Project on Health Records from School Health Examinations


Skabt af ?
Formål ?

Projekt Tilgængeligørelse af Helbredskort - også kaldet Projekt Helbredskort - har til formål at tilgængeliggøre et værdifuldt kildemateriale fra bl.a. longitudinelle højde- og vægtmålinger af danske skolebørn hørende under Landsarkivet for Nørrejylland, nu kaldet Rigsarkivet Viborg, med sigte på muligheder for kvantitative og kvalitative analyser. Helbredskort indeholder informationer over de undersøgelser, som lægen har udført på skolebørn, og de betegnes ofte som "skolelægejournaler" i videnskabelige miljøer.

Indhold ?

Projekt Helbredskort er et digitaliseringsprojekt, hvor Rigsarkivet Sundhed digitaliserede og indtastede data fra 7.631 helbredskort fra Rigsarkivet Viborg. Projektet blev til baggrund af et forskerønske. De indtastede variabler er nøje udvalgt i samarbejde med en forskerfølgegruppe for at sikre produktionen af et så anvendeligt datasæt som muligt. Data indeholder følgende grundoplysninger om skoleeleven: Skole/kommune, navn, køn, fødselsdato, CPR-nummer (hvor muligt), fødested, faders stilling/erhverv, moders stilling/erhverv, antal søskende, elevens nummer i søskenderækkefølgen, fødselsvægt samt vaccinationsstatus på vaccinerne: difteri, polio, kopper, calmette, tetanus, MRF(mæslinger, fåresyge, røde hunde) og kighoste. Derudover er højde og vægt fra undersøgelse(rne) hos skolelægen indtastede. Hvert barn har et løbenummer som ID i datasættet. På grund af udformningen af helbredskortene i årenes løb vil der forekomme variabler med stor andel af uoplyst. For yderligere detaljer, se venligst projektbeskrivelsen incl. bilag.

Tabeller ?
Dokumentation ?
  • Projektbeskrivelse - Projekt Tilgængeliggørelse af Helbredskort
  • Håndbog i Statens Arkivers Scanningsmetode
  • SPPS Log Helbredskort
  • SPSS Kodebog Helbredskort
  • ASTA testlog
  • ASTA konverteringslog
Emneord ?

Der er ingen emneord.

Dækker perioden ?

Fra 01-09-1938 til 31-01-2012.

ID-oplysninger i data ?
  • CPR-nummer