Det danske vaccinationsregister (DDV), er en database og registreringsplatform, der anvendes i Danmark til at indsamle, opbevare og administrere oplysninger om vaccinationsstatus.
DDV giver borgere og sundhedspersonale et samlet overblik over borgerens vaccinationer.
DDV indeholder data afregnet med sygesikringen fra 1996 og frem, information om vacciner udleveret på recept fra 2006 frem til om med første halvår af 2016, samt alle vaccinationer registreret efter 15. november 2015, hvor pligten til indberetning i DDV trådte i kraft.
Derudover er det muligt for sundhedsfaglige og borgere at registrere tidligere givne vacciner, hvorfor DDV indeholder data om givne vaccinationer fra før pligten til indberetning trådte i kraft i 2015.
Det danske vaccinationsregister (DDV) anvendes til:
- Overvågning af befolkningens vaccinationsdækning
- Overvågning af vaccineeffektivitet: Registeret gør det muligt at overvåge, hvor effektive forskellige vacciner er i praksis ved at spore, hvordan de påvirker sygdomsforekomsten over tid.
- Udbrudsundersøgelser: DDV kan ved udbrud bruges til at identificere personer med øget risiko for smitte grundet manglende/fravalg af vaccination. Dette giver mulighed for hurtigt kontakt mhp. relevante forholdsregler.
- Epidemiologisk forskning: Data fra vaccinationsregisteret kan bruges i epidemiologisk forskning for at evaluere langsigtede sundhedstendenser og vaccineeffektivitet.
- Vaccineplanlægning: DDV anvendes til planlægning og implementering af vaccinationskampagner og programmer. Herunder udsendelse af invitationer og påmindelser til vaccinationsindsatser og børnevaccinationsprogrammet.
- Dokumentation og patientopfølgning: DDV indeholder registreringer af en persons vaccinationshistorik, hvilket er nyttigt for både sundhedsprofessionelle og borgere, der har brug for at dokumentere deres vaccinationsstatus.