Indhold
?
Nærværende undersøgelse, som bygger på en spørgeskemaundersøgelse foretaget i 14 klasser på 3 københavnske gymnasier og et sjællandsk provinsgymnasium, omhandler følgende emner: elevernes sociale og kulturelle baggrund, læsevaner, fritidsinteresser, erhvervsarbejde og uddannelsesplaner, oplevelsen af overgangen fra folkeskolen til gymnasiet, begrundelser for at gå i gymnasiet, holdninger til gymnasiet og til danskundervisningen, til tekstvalget og tekstarbejdets former.
I analyserne af datamaterialet er det formålet at beskrive, hvilke konsekvenser den ændrede elevrekruttering og de unges aktuelle og fremtidige situation får i undervisningen. I fokus er sammenstødet mellem på den ene side gymnasieinstitutionens og danskfagets rammer og krav og på den anden side lærernes og elevernes interesser og forudsætninger, som de manifesterer sig i interaktionen om tekster i den daglige danskundervisning.
Spørgeskemaerne indgår som element i en empirisk undersøgelse omfattende observationer, båndoptagelser af dansklektioner, lærer- og elevinterviews, danske stile m.m