Indhold
?
Observas opinionsundersøgelser:
-------------------------------
Observa har fra 1967 gennemført undersøgelser af holdninger og livsvaner, dels gennem såkaldte prøvevalg (postale valgpanelsundersøgelser) dels gennem mere omfattende interviewbaserede indstillingsundersøgelser. Prøvevalgsundersøgelserne er foretaget jævnligt i hele perioden (ca. 10 gange hvert år), medens indstillingsundersøgelserne kun blev foretaget kvartalsvist i årene 1969 til 1972. Det lange tidsrum med jævnligt indsamlede, ensartede datamaterialer giver muligheder for forskellige tidsserieanalyser, især hvad angår partipræferencer. Andre emner er sædvanligvis mere flygtigt behandlede pga. de vilkår, hvorunder undersøgelserne er foretaget (de er tilrettelagt med offentliggørelse i dagspressen for øje, det dagsaktuelle har været betonet, og emnerne er begrænset til problemkredse, der lader sig beskrive med et mindre antal spørgsmål). Prøvevalgene gennemførtes indtil udgangen af 1971 for dagbladet Aktuelt og fra 1972 for Morgenavisen Jyllands-Posten. Indstillingsundersøgelserne blev udelukkende gennemført for Jyllands-Posten.
Observa Prøvevalg 1981:
----------------------
I 1981 gennemførte Observa i alt 11 prøvevalg. Enslydende spørgsmål, omhandlende demografiske forhold samt partipræference, er i DDA samlet i undersøgelsen DDA-1016: Observa Prøvevalg 1981, mens de enkelte, fuldstændige prøvevalg, der indeholder forskellige aktuelle spørgsmål, findes som DDA-1017 til DDA-1027. Nærværende undersøgelse (DDA-1022: Observa Prøvevalg 1981, august-undersøgelsen) indeholder oplysninger om: Deltagelse i opstilling af kandidatliste til amts- og kommunalvalget 1981; Socialdemokratiets og LOs forslag om indførelse af økonomisk demokrati (ØD) og en central fond; serviceniveauet i forskellige servicevirksomheder (fx banker/sparekasser, sygehuse, SAS); stormagternes (USAs, Sovjetunionens og Kinas bidrag til bevarelse af verdensfreden; hjemmebrygning af øl og vin; fritidsaktiviteter i vinterhalvåret; læsning af ugeblade; modtagelse af spørgeskema.
Derudover indeholder materialet også de såkaldte stamoplysninger:
Respondentens køn, fødselsår, civilstand og stilling i familien. Bopælens geografiske placering (landsdel og amt) og urbaniseringsgrad samt boligens art og ejerforhold til boligen. Respondentens uddannelse, beskæftigelsesmæssige status, stillingsbetegnelse og medlemskab af faglig organisation. Endelig hvilket parti respondenten stemte på ved de to sidste folketingsvalg (1977 og 1979) eller årsager til, at respondenten ikke stemte