Indhold
?
I 1992 udkom bogen ''Det blev et nej'' som den første samlede publikation fra projektet ''Massemedier og Demokrati''. Den konkrete anledning til projektet var udskrivningen af folkeafstemningen om Maastricht-traktaten. Folkeafstemningen den 2. juni 1992 var den tredie om danskernes holdninger til udviklingen i det europæiske samarbejde i EF.
Folkeafstemningen resulterede i et nej på trods af de politiske partiers forventning om et ja. Afstanden mellem de politiske partier og vælgerne blev belyst i ''Det blev et nej''.
I efteråret 1992 blev det ''nationale kompromis'' etableret i et samarbejde mellem SF og de partier, der allerede i 1992 havde anbefalet et ja til Maastricht-traktaten. Med udgangspunkt i dette kompromis blev der i december 1992 mellem regeringerne i EF-landene indgået den såkaldte Edinburgh-aftale, som gjorde det muligt at afholde en fjerde folkeafstemning, denne gang om Maastricht-traktaten og Edinburgh-aftalen.
Denne undersøgelse, som er beskrevet i rapporten ''fra et nej til et ja'', behandler skiftet fra nej i 1992 til ja i 1993. På hvilken måde var situationen anderledes i 1993? Hvordan var mediernes dækning af debatten i tiden op til afstemningen, og hvordan reagerede vælgerne på debatten? Hvilke konsekvenser fik debatten og folkeafstemningen? Var der sket en udvikling i tillid og mistillid?
Det skal pointeres, at dette datamateriale kun udgør 1/3 af den samlede rapport