Undersøgelse af Uønsket Seksuel Opmærksomhed og chikane på arbejdspladser i Danmark (2021-2022)
Alias:
USO-DK
Formål
?
I dette projekt foretager vi en nuanceret tværsnits kortlægning af omfanget af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane i den danske arbejdsstyrke med henblik på at opnå en bedre forståelse af problemets omfang og karakter, samt mere viden om hvor og hvilke typer af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane der forekommer mest hyppigt og, hvordan og hvorvidt disse er blevet håndteret på arbejdspladserne.
I de fleste kvantitative undersøgelser af konsekvenserne af seksuel chikane er det blevet målt med spørgsmålet: ”Har du inden for de sidste 12 måneder været udsat for seksuel chikane på din arbejdsplads?”. Seksuel chikane er dog et komplekst begreb, som anvendes om en række forskellige typer af adfærd både 1) kønskrænkende adfærd, 2) uønsket seksuel opmærksomhed og 3) seksuel tvang. Kønskrænkende adfærd kan for eksempel indebære sjofle eller nedsættende kommentarer om kvinder eller mænd, eller at man bliver udelukket fra aktiviteter på grund af ens køn. Uønsket seksuel opmærksomhed kan dreje sig om uønskede tilnærmelser eller berøringer, mens seksuel tvang kan være, at man afkræves seksuelle ’tjenester’ til gengæld for en belønning (fx ansættelse, lønforhøjelse eller forfremmelse) eller at man udsættes for deciderede overgreb, som voldtægt eller forsøg derpå. NFA har i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed udviklet SUSO-spørgeskemaet (Spørgeskema om Uønsket Seksuel Opmærksomhed og chikane), der spørger ind til 21 forskellige former for adfærd, der kan betegnes som seksuelt chikanerende. Disse spørgsmål kan afdække forskellige konkrete former for uønsket seksuel opmærksomhed, kønskrænkende adfærd eller seksuel tvang, arbejdstagere kan blive udsat for i arbejdssituationen. Der stilles desuden spørgsmål til hvordan disse problemstillinger er blevet håndteret. Spørgeskemaet vil i dette projekt blive udsendt til 1.000 tilfældigt udvalgte beskæftigede personer i hver af de 36 brancher.
Indhold
?
Undersøgelsen er foretaget blandt lønmodtagere mellem 15 og 69 år. Invitationen til deltagelse blev sendt via e-boks, med to påmindelser ved manglende svar, henholdsvis 2 og 3 uger efter invitationen. Spørgeskemaundersøgelsen blev gennemført ved hjælp af et web-baseret survey, og data blev indsamlet i perioden 30. november 2021 til d. 23. januar 2022. Danmarks Statistik (DST) har gennemført udtræk af stikprøve, udsendelse af survey og indsamling af data. De indsamlede data er herefter blevet analyseret af NFA. Undersøgelsen er foretaget blandt personer, der den 1. jan 2021 var mellem 15 og 69 år, og som fra juni 2021 til september 2021 har været registreret som lønmodtager i e-indkomst med minimum 34 timer pr. måned. Er der indberettet flere jobs for enkelte personer, anvendes oplysningerne om det job, hvor der er registeret flest timer. Med ovenstående afgrænsninger består den kvalificerede population af ca. 2,3 mio. personer den 30. september 2021, som altså potentielt har kunnet blive udtrukket i en stikprøve til at deltage i denne undersøgelse. Stikprøven er stratificeret i 38 branchegrupper på baggrund af nomenklaturen DB07 fra erhvervsregistret (ARB_HOVED_BRA_DB07). Der er udtrukket 1.000 personer fra hver strata (samt en mindre procentdel i tilfælde af adressebeskyttelse, udvandring og død), via unik tilfældig stikprøve. Bruttostikprøven udgør dermed 39.093 personer og er repræsentativ for populationen.
Dokumentation
?
- Rigsarkivets afleveringsbestemmelse
- Projektbeskrivelse Undersøgelse af Uønsket Seksuel Opmærksomhed og chikane på arbejdspladser i Danmark
- Bilag1_Spørgeskema
- abstract larsson 2023
- Rapport 1 initial-afrapportering
- Rapport 2Larsson_NP_Unders_gelse_af_U_nsket_Seksuel_Opm_rksomhed_og_chikane_2023
- ASTA testlog
- ASTA konverteringslog
Emneord
?
Der er ingen emneord.
Dækker perioden
?
Fra 01-12-2021 til 02-02-2022.