Indhold
?
Nordisk Ministerråd vedtog i 1992 at gennemføre et projekt om kvinders kompetence, avancement og lederegenskaber. Projektet var en del af Nordisk Ministerråds handlingsplan for ligestillingssamarbejdet 1989-1993. I denne handlingsplan var kvinders stilling og indflydelse i erhvervslivet fremhævet som et særligt vigtigt område.
Projektets baggrund var, at en række undersøgelser har belyst barrierer for, at kvinder avancerer og når frem til ledende stillinger, men der har manglet analyser, der systematisk har set på kvinders og mænds karriereforløb inden for samme fag.
Lægefaget blev valgt, fordi det er et fag, der er inde i en udvikling, hvor kønssammensætningen ændrer sig, og fordi der er relativt få kvinder i ledende stillinger, samtidig med at det er et fag, der i stigende grad søges af kvinder. Dette havde givet anledning til udtalelser om frygt for fagets fremtidige prestige, om en mulig nødvendig kvotering af mandlige studerende, mulig underbemanding i visse specialer mv.
Der var oprindeligt to formål med undersøgelsen:
- For det første skulle den belyse kvindelige og mandlige lægers erhvervsforløb med henblik på at finde ud af, om der var forskelle, i givet fald hvilke forskelle samt hvornår i erhvervsforløbet disse forskelle viste sig. Tidligere undersøgelser af lægers arbejds- og livsvilkår havde allerede vist, at der var forskelle i familiesituation, specialevalg og andel af ledende stillinger.
- For det andet skulle undersøgelsens resultater bruges som grundlag for en interviewundersøgelse, der gennem kvalitative interviews skulle prøve at dykke ned bag de fundne forskelle med henblik på at belyse, hvad der lå bag forskellene. Der blev derfor lagt vægt på at få lægernes opfattelse af, hvorfor kvindelige og mandlige læger befandt sig forskellige steder i sundhedssystemet. Desværre viste det sig senere at være umuligt at gennemføre interviewdelen.
I undersøgelsen sammenlignes en gruppe kvinder og mænd, der afsluttede deres lægestudie i 1982 i Danmark, Finland, Norge og Sverige. Island måtte desværre udgå af undersøgelsen, da der ikke var et tilstrækkeligt antal læger, der besvarede spørgeskemaet
test